Håndværket som tegneserie
Ny historisk tegneserie om læredrengen Oscar som bor" i Den Gamle By i Aarhus
Bogen udkommer lige op til museets populære håndværks- og bryggedage 24. og 25. september.
I Den Gamle Bys permanente udstilling, Håndværkerne i Baghuset, møder vi Oscar på 12 år på film, som livagtig dukke og som tegneseriefigur.
Egen idé
Historien om Ocar er udviklet efter idé af museumsinspektør i Den Gamle By, Elsebeth Aasted Schanz, og fortæller et stykke håndværks- og danmarkshistorie.
Nu kan man også købe historien med sig hjem med denne bog.
Tegneserien om snedkeren Oskar Larsen er skabt af Ingo Milton på baggrund af Den Gamle Bys samling af lavshistoriske genstande. Den fortæller om håndværkslavenes skikke og om den ceremonielle brug af lavets ting og sager.
Derfor sidder tegneserien opklæbet på væggene i udstillingen om håndværkernes lav, som findes i "Håndværkerne i Baghuset".
Rod i virkeligheden
Den Behøvlede Svend retter sig mod både børn og voksne. Det er en god og sjov fortælling og man bliver lidt klogere på historien af at læse den. Der ligger omhyggelig og videnskabelig baseret research til grund for både billedsiden og teksten. Bagest får man en forklaring på de begreber, som hører en anden tid til.
Fortællingen er fiktiv, men forløbet er historisk korrekt og alle faktuelle oplysninger er forankret i virkeligheden. Enkelte passager stammer fra den virkelige verden.
Karetmager på valsen
Beretningen om kvinden med vattersot er hentet fra snedker Jens H. Bergs erindringer, som er trykt i Den Gamle Bys årbog 1954. Og Oskar på valsen er kopieret efter en autentisk vandrerute, som karetmagersvenden Jens Ring Lottrup begav sig ud på fra 1846 til 1849, trykt i artiklen "En karetmagersvend på valsen" i Jubilæumsskrift 50 år for landbruget.
Med Oskar Larsen som katalysator åbnes og formidles således historien om håndværkernes lav og levevilkår.