Prestigebyggeri er tættere på konflikt
Multimediehuset på Aarhus Havn kommer dag for dag tættere på storkonflikt
Problemet er en tysk underentreprenør uden overenskomst - og at der tilsyneladende hidtil ikke har været signaler om, at virksomheden vil lade sig omfatte af dansk overenskomst.
Der er tale om firmaet Giersbach und Stoll GmbH, der har en halv snes mand beskæftiget på arbejdet med at opføre Danmarks største fuldautomatiske og underjordiske parkeringsanlæg under multimediehuset. Firmaet arbejder i underentreprise for hovedentreprenøren Lödige GmbH og udfører skillevægge i letbeton.
3F Aarhus Rymarken rejste i begyndelsen af juni krav om overenskomst overfor virksomheden men har ikke været i forhandlinger.
- Ja, vi har faktisk intet hørt, og timeglasset rinder snart ud, og så lammes den store byggeplads af konflikt, siger Ole Vagn Christiansen, byggegruppeformand i 3F-afdelingen.
Forbereder konflikt
LO har varslet sympatikonflikt, som kan træde i kraft i slutningen af næste uge. Det vil betyde, at ansatte i organiserede virksomheder trækkes væk fra arbejdspladsen og ikke må levere varer og materialer til arbejdspladsen.
- Vi er ved at få styr på det praktiske med blandt andet at sikre konfliktunderstøttelse til vores medlemmer, der måtte blive trukket væk fra pladsen, siger Ole Vagn Christiansen og vurderer, at der i øjeblikket er omkring 100 danske håndværkere på byggepladsen, blandt andre jord- og betonarbejdere og elektrikere.
- Det kan godt være, at det virker voldsomt, at en hel byggeplads vil blive lukket på grund af et enkelt firma, som gerne vil arbejde i Danmark men ikke følge danske spilleregler. Og det er da også ærgerligt, at det er nødvendigt at skulle rulle skytset ud for at sikre sig imod social dumping - ikke mindst fordi der er tale om en offentlig arbejdsplads, siger byggegruppeformanden.
Han har ikke kendskab til de tyske arbejderes løn- og ansættelsesforhold.
Fortsat optimist
Aarhus Kommunes projektchef på Dokk1 Niels Vad Sørensen er ked af situationen.
- Vi gør hvad vi kan for at appellere til parterne om at finde en løsning og prøver at få dem til at sætte sig sammen. Vi har som bygherre ingen beslutningskompetence. Vi har gjort vores kontraktpartner opmærksom på, hvad konsekvensen i værste fald kan blive, og jeg er fortsat optimist med henblik på en løsning, der ikke indebærer konflikt, siger Niels Vad Sørensen.
Han gør opmærksom på, at bygherren har arbejdsklausul i kontrakten med Lödige System og kan kræve, at entreprenørerne bekræfter, at de overholder klausulen. Bygherren har imidlertid ikke i kontrakten indskrevet mulighed for at kræve egentlig dokumentation for løn- og ansættelsesvilkår i form af eksempelvis kontrakter, lønsedler og arbejdssedler,
- Og det er lige bestemt det, der er problemet. Vi er nødt til at kræve, at Aarhus Kommune akkurat som København træder i karakter som bygherre og ikke bare stiller krav men også kræver dokumentation og aktivt fører kontrol. Alt andet er at gøre grin med skatteborgerne. Man overlader det blot til fagforeningerne at lave arbejdet med at sikre ordentlige forhold på kommunens byggepladser, siger Ervind F. Poulsen, afdelingsformand i Dansk El-Forbund (DEF) Østjylland.
Også DEF har varslet konflikt på grund af manglende overenskomstdækning, men den sag bliver løst, idet Lödige Systems GmbH er indmeldt i DI.
Også 3Fs overenskomstkrav mod den tyske entreprenør Bruno Drössler GmbH ser ud til at blive løst ved at det tyske firma melder sig ind i Dansk Byggeri.
I begge tilfælde kræver fagforeningerne, at de tyske firmaer skal dokumentere, hvad de har betalt i løn frem til optagelsestidspunktet og at en eventuel regulering af lønnen sker med tilbagevirkende kraft til det tidspunkt, hvor der blev rejst krav om overenskomst.