Potentiale i renovering
Den bestående bygningsmasse er dels en del af vor kultur, men også set ud fra et samfundsøkonomisk synspunkt, er det særdeles fornuftigt at bruge de sløje tider til at få gjort noget ved forfaldet, og ikke mindst de gamle og utidssvarende energiløsninger, der ikke just gavner CO2-regnskabet.
40 procent af al energiforbrug i Danmark stammer direkte fra vore bygninger, så potentialet i at renovere på en energimæssig forsvarlig måde, er noget der slår direkte igennem på bundlinien.
Derfor er det også stærkt, at der faktisk har været rigtig mange gode bud på projekter, som kan komme i betragtning til den nystiftede Renover Pris, som Realdania og Grundejernes Investeringsfornd står bag.
Men én ting er en pris og den hæder, der følger med. Et andet er det aktivitetsløft, som renoveringerne rent faktisk giver i samfundet, nu hvor det for en stor dels vedkommende er det offentlige, der med sine opgaver holder hånden under byggesektoren, indtil der igen kommer investeringslyst til at bygge nyt.
En anden fordel er, at det ofte er lidt mindre og mellemstore virksomheder, der får chancen for at komme til fadet, når det drejer sig om at renovere. Ganske vist er der mange store projekter, men også her har de mellemstore og mindre muligheder, specielt hvis de forstår at rotte" sig lidt sammen i forskellige samarbejdskonstellationer.
Alt i alt er det en med det lidt misbrugte udtryk Win-Win"-situation. Samfundet vinder på det, fordi beskæftigelsen holdes oppe, og der renoveres til konkurrencedygtige priser, fordi aktivitetsniveauet er lavere qua følgerne af krisen, miljøet vinder qua et lavere energiforbrug, og bygningsmassen bliver mere tidssvarende og af højere kvalitet.
Og med et andet misbrugt udtryk, er det fremadrettet" også en mulighed for at udvikle nye teknologiske løsninger, der i sammenhæng med æstetik og design kan blive et nyt varemærke for danske virksomheder i bygge- og energisektorerne.