Omstrukturering bør bekymre
Ikke at det kommer bag på nogen. Det har i flere år været forudsagt, at den trafik ville komme. Alle prognoser har peget på, at den østlige del af Jylland, samt de større byer Odense, Aarhus, Aalborg og København ville komme til at tiltrække mange flere indbyggere, end det hidtil har været tilfældet.
Men det er en bekymrende udvikling. Vi er godt i færd med at polarisere vort samfund i reelle tyndtbefolkede områder, som har mere end vanskeligt ved at holde dampen oppe, og ikke mindst at holde på de basisfaciliteter, der skal til for at holde mindre samfund i gang. Selvfølgelig er det positivt, at der nu bygges mere i Østjylland og Trekantsområdet, men det er til gengæld ikke specielt positivt, at det går ud over den vestlige del af Danmark.
Man kan godt have forståelse for, at vestdanskerne engang imellem kan blive lidt sure over, at det hele rykker mod Øst. At man så ydermere (måske) vælger at placere gammelt atomaffald fra Risø i Vestjylland, er blot med til at forstærke indtrykket af, at man som helhed fra politisk hold er ligeglade med affolkningen af den vestlige del af Danmark.
Fra politisk hold skal de ansvarlige resortministre tage helt anderledes fat i problemet. Det gælder en yderligere liberalisering af Planloven, så der kan skabes mere produktion og mere erhvervsliv i udkantsdanmark. Det gælder de tiltag, som nu er skrottet, BoligJobordning og energirenoveringspulje samt andre energitiltag, som ingen fatter ikke bliver til noget.
Vi har brug for beskæftigelse - også i udkantsdanmark. Som tiden går, bliver forskellene større og større, og det er ikke godt for et samfund.
Og det gælder iøvrigt også set i lidt større europæisk sammenhæng; Ledighed skaber uro, og det er ikke uden grund, at den tidligere amerikanske udenrigsminister Madeleine Allbright nu advarer Europa om, at Europa før har været i denne situation.