23948sdkhjf

Ny guide skal give overblikket

Genanvendelige og ikke mindst holdbare løsninger præger de tendenser, der tegner fremtidens energieffektive byggematerialer. Ny guide viser vej til mere bæredygtige bygninger
Bæredygtigt byggeri og renovering har en række fordele for samfundet, men den fulde effekt af grønt byggeri overses ofte.

En ny guide fra initiativet Sustainia - stiftet af Mandag Morgen og UN Global Compact og aktualiseret med Arnold Schwarzeneggers meget omtalte besøg i Danmark i sidste uge - præsenterer de gode argumenter i mere letfordøjelige form. Guiden blev præsenter ved sidste uges messe om energieffektive bygninger "Building Green" i København.

Guiden er lavet i et samarbejde en række partnere, herunder Velux Gruppen, Dong Energy, Københavns Kommune og Realdania.

- I arbejdsgruppen kan vi se, at potentialet i bæredygtigt byggeri er langt større end det realiseres i dag, siger Lone Feifer, projektchef i Velux Gruppen, som fremhæver en af hovedpointerne, nemlig at det betaler sig for investorerne.

- At tænke i bæredygtige baner frigør ressourcer i både offentlige og private virksomheder. Det skaber arbejdspladser. Det øger produktiviteten. Og det er godt for både miljøet, klimaet og for menneskers livskvalitet. Men vi har også set et behov for at få samlet og struktureret den viden og de løsninger, der bruges, i enkel og overskuelig form, siger hun.

- Vi håber, at guiden kan vise veje til et fremtidigt samfund med livskvalitet i højsædet, siger Lone Feifer.

Og netop livskvalitet kom frem mange steder på sidste uges messe. Overalt var der bogstavelig talt grønne løsninger, blandt andet grønne tage, der ikke bare forskønner storbyerne, men også gør noget aktivt for klimasikring, når fremtidens skybrud skal tæmmes.

Genanvendeligt

Building Green-messen handler om at skabe mere energieffektive bygninger, og i forhold til sidste år var messen i Forum både mere velbesøgt og havde flere udenlandske udstillere.

En af dem var Christian Hermans, account manager, fra hollandske Maastricht. Han var i København for at promovere den 100 år gamle virksomhed Mosa, der leverer inde- og udefliser, og som efter års forskning er kommet i det fornemme cradle-to-cradle selskab, hvilket betyder, at produktet er hundrede procent bæredygtigt og genanvendeligt.

- En af hemmelighederne ved bæredygtighed er, at man aldrig stiller sig tilfreds, men siger til sig selv at det altid kan blive bedre, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Torbjørn Olsen, som er såkaldt architectural sales consultant samme sted, tilføjer, at cradle-to-cradle-stemplet er så effektivt og efterspurgt hos de arkitekter og bygherrer, som tænker fremtidssikret, at det samtidigt dementerer påstanden om, at det ikke kan betale sig at bruge miljørigtige materialer i sit byggeprojekt.

- Og så kan folk godt lide individuelle byggematerialer. Vores fliser viser et særpræg, som man normalt ikke finder hos mere traditionelle fliser, hverken store eller små, hævder han.

Sæt langt lys på

Sektorguiden dokumenterer, at den totaløkonomiske betragtning er en klog optik at anvende.

- Hvis man tænder det lange lys og ser på bygninger over hele deres levetid, er fordelene ved at bygge med fokus på både livskvalitet, energi- og ressourceeffektivitet og sundhed oftest meget markante og billigere end generelt antaget, siger senioranalytiker fra Sustainia Morten Jastrup.

Flere internationale analyser viser, ifølge Sustainia, at den samlede effekt af at optimere energiforbrug i bygningsmassen er enorm. Sektorguiderne skal med afsæt i fakta stimulere markederne for bæredygtige løsninger - i dette tilfælde i byggeriet.

Det er der god grund til, vurderer Jørgen Søndermark fra Realdania Byg:

- Der er rigelig dokumentation for, at ser man på værdien af investeringer i bæredygtighed over en bygnings levetid, kan investeringen komme igen mange gange.

Det bakkes op af klimachef i København Kommune, Jørgen Abildgaard, der onsdag talte ved Building Green.

- Der er behov for, at byggeriet udnytter ressourcerne bedre end i dag. Et stort pres på klimaet - men også en fremtidig knaphed på ressourcer - tvinger os til at gå nye veje. For at gennemføre omstillingen, er der behov for at forskellige parter finder sammen, så nye tekniske, organisatoriske og finansielle løsninger implementeres i byggeriet, siger Jørgen Abildgaard.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094