23948sdkhjf

Kommuner kan bruge lockout-opsparingerne på kloakker

De mange millioner, som kommunerne sparer under lærer-konflikten, kan kommunerne bruge, hvor de vil.
Kommunerne har ret til at bruge de mange millioner kroner, som de sparer under lærer-lockouten, på kloakker og byggeri.

Pengene er ikke øremærket skoleområdet, fastslår kommunaløkonom Kurt Houlberg fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (Kora).

- Som udgangspunkt har kommunerne frihed til at prioritere, hvordan de vil bruge pengene, siger han til Ritzau.

- Det vil sige, at de både indenfor de enkelte år, og når de laver budget, kan vælge at flytte penge rundt fra et område til et andet område - så længe de overholder de lovmæssige krav, der gælder på de forskellige områder, tilføjer han.

En beregning, som FTF har lavet, viser, at kommunerne sparer hele 48 millioner kroner hver eneste dag, lærerne ikke kan komme på arbejde og få løn.

Ganger man op, vil besparelsen på en måned løbe op i svimlende 1,4 milliarder kroner.

Men selvom kommunerne har ret til at flytte rundt på pengene, anbefaler Kurt Houlberg, at man venter med at bruge løs af sparegrisen.

- Kommunerne er forpligtiget til at levere et vis minimumtimetal i folkeskolen. Og hvis man kommer under det i forbindelse med lockouten her, så skal der findes en eller anden ordning, hvor eleverne sidenhen får de timer, siger kommunaløkonomen og tilføjer:

- Derfor vil nogle af de udgifter, der bliver sparet på nuværende tidspunkt, falde igen på et senere tidspunkt i kommunerne, når man skal kompensere eleverne for de timer, de har mistet.

Og netop samme tankegang fik Københavns beskæftigelsesborgmester, Ann Mee Allerslev (R), til hurtigt at afvise, at man vil bruge løs af de sparet penge.

- Pengene skal reserveres til børnene, så vi sikrer, at den undervisning, de ikke får under en lockout, bliver de senere hen kompenseret for, lød det onsdag fra beskæftigelsesborgmesteren.

Også i Roskilde vil man holde på pengene til skolen.

- Lockouten er ikke en spareøvelse, og de penge, vi sparer i løn, skal ikke finansiere noget som helst andet, men blive på skoleområdet, siger kommunens borgmester Joy Mogensen til Dagbladet Roskilde.

Lærer-lockouten trådte officielt i kraft mandag den 1. april. Og den kan kun ophæves af et regeringsindgreb, eller hvis parterne vender tilbage til forhandlingsbordet og finder en løsning.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109