Beskeden fremgang for installationsuddannelser
Lille fremgang i antallet af uddannelsesaftaler i installationsfagene i forhold til sidste år
Det fremgår af Børne- og Undervisningsministeriets nyeste praktikpladsstatistik.
Der er således hidtil i år indgået 848 uddannelsesaftaler for elektrikerlærlinge mod 829 på samme tidspunkt sidste år, mens der tilsvarende er tale om 396 aftaler for vvs-lærlinge mod 364 i fjor. På begge områder er der tale om en jævn, men beskeden fremgang siden 2009, men omvendt er antallet af uddannelsesaftaler blot omkring 60 procent af niveauet for fem-seks år siden.
- Når der er stor forskel i udviklingen i antallet af uddannelsesaftaler i installationsbranchen i forhold til byggebranchen skyldes det, at installationsbranchen generelt nu har det bedre end byggebranchen og har bedre beskæftigelsesudsigter, siger underdirektør Tina Voldby fra Tekniq.
- Nybyggeri fylder netop nu en mindre del af installationsbranchens omsætning, mens områder som service og renovering og her især energieffektivisering, samt vedvarende energi og styring og automation i industrien udgør en større del af omsætningen. Branchen har haft stigende omsætning, og det vurderes, at omsætningen i branchen under ét bliver 10-15 procent større end sidste år. Det afspejler sig også i praktiktallene. Det er glædeligt, men der er ingen grund til den vilde jubel, for vi har ikke nået det nødvendige niveau, siger Tina Voldby.
Langt bagud
Heller ikke i Dansk El-Forbund finder man anledning til jubel.
- Vi lander vel i år på godt 1.200 nye uddannelsesaftaler ligesom sidste år, og det er nødvendigt med 1.500-1.600 lærlinge hvert år, hvis vi skal have nyudlærte elektrikere til at erstatte dem, der går på efterløn og pension. Samtidig så er det sidste store lærlingeindtag fra 2008 nu udlært, så tallene nu burde være meget større. Derfor er det ikke godt nok, selv om der kan konstateres en beskeden fremgang, siger forbundssekretær Benny Yssing.
Han noterer, at el-fagets ledighed er dykket i løbet af i år og vurderer, at ikke mindst solcelle-ordningen har været med til at generere mere aktivitet og beskæftigelse og at det sikkert også har kastet nogle uddannelsesaftaler af sig.
- Derfor vil det bare være så ærgerligt, hvis man dræber en succes, som giver grøn omstilling og beskæftigelse, siger han med henvisning til regeringens planer om at ændre på den såkaldte nettomålerordning.
De første euxere
Både Tina Voldby og Benny Yssing gør opmærksom på, at de første eux-elektrikerlærlinge nu er kommet i praktik - og at det er lykkedes at skaffe praktikplads til alle 65.
- Det er en lidt anden type unge mennesker, som vi også meget gerne vil have tiltrukket, og det har uden tvivl også skabt ekstra praktikpladser, vurderer Benny Yssing.