23948sdkhjf

Mange byggefirmaer klarer ikke krisen

Stort set uændret antal konkurser i bygge og anlæg i 2012 i forhold til året før
Det er fortsat et stort antal virksomheder i bygge- og anlægsbranchen, der ikke klarer sig levende gennem krisen. Alene sidste år gik 752 virksomheder i bygge og anlæg konkurs. Det svarer til godt 62 hver måned eller to hver eneste dag.

Der er tale om et fald på 22 konkurser eller knap tre procent i forhold til 2011.

- Det er positivt, at der er færre konkurser end året før, og at tendensen er svagt faldende, men der er fortsat tale om et meget stort antal konkurser og bortset fra årene 2009, 2010 og 2011 er det det værste år nogensinde, så der er ingen grund til jubel, snarere tværtimod. I et historisk perspektiv er situationen forsat meget alvorlig, siger Andreas Fernstrøm, chefkonsulent i Dansk Byggeri.

Også Erik Møbius, direktør for Dansk Håndværk, der repræsenterer små og mellemstore virksomheder, kalder situationen alvorlig.

- Selv om vi ser et ganske lille fald i forhold til 2011, giver tallene grund til bekymring. For alt tyder på, at de kommende måneder bliver ekstra vanskelige for netop de mindre virksomheder i byggeriet. BoligJobordningen er afskaffet, og derfor står mange uden de sædvanlige ordrer i bogen, lyder advarslen fra Erik Møbius.

Han gør opmærksom på, at hver gang en virksomhed må lukke, er der en række af dens samarbejdspartnere og kolleger, der får påført et tab på deres tilgodehavender.

- Derfor smitter det høje konkurstal af på andre - også selvom de ikke ligefrem må lukke af den grund, siger han.

Bred vifte rammes

Konkursbølgen har raset i bygge og anlæg, siden krisen ramte i 2008. Hvor det i begyndelsen især var relativt nystartede virksomheder uden solid forankring i branchen og “lykkeriddere", der ville udnytte højkonjunkturen og den store efterspørgsel, der blev krisens offer, er det siden gået ud over en bred vifte af virksomheder. Både store og små virksomheder og virksomheder med flere år på bagen går nu konkurs, om end der fortsat er en overvægt af mindre virksomheder med relativt få ansatte.

Ifølge Dansk Byggeri er der ingen tvivl om, at det er den generelle krise og manglende forbrugertillid, der er skyld i at ordrerne udebliver.

- Det er den offentlige sektor, der har holdt hånden under sektoren, mens det private marked fortsat er underdrejet. Boligejernes friværdi i huset er blevet mindre, og selv om den danske ledighed heldigvis ikke er så alarmerende som i Sydeuropa, er der uden tvivl hos mange bekymring for, om de også har et job i morgen og lidt længere ude i fremtiden. Det lægger en dæmper på investeringslysten. Samtidig er reallønnen faldet for mange, og selv om det er positivt for den danske konkurrenceevne og for den langsigtede udvikling, så betyder det, at familierne har mindre til forbrug på den korte bane. Derfor skal vi have økonomien op i omdrejninger igen, før der kommer en vending, siger Andreas Fernstrøm.

Han vurderer, at antallet af konkurser i branchen derfor fortsat vil være højt i 2013.

- Tidligere så man pludselige vendinger i både op- og nedadgående retning, men der er intet, der tyder på en pludselig vending til det bedre, så vi må desværre nok belave os på et fortsat højt antal konkurser også i år, lyder vurderingen fra Andreas Fernstrøm.

Kig på anlægsloftet

Erik Møbius og Dansk Håndværk peger på, at politikerne kan redde nogle af de arbejdspladser, der i de kommende måneder risikerer at gå tabt.

- Hvis regeringen slækker på kommunernes anlægsloft og samtidigt pålægger kommunerne at udbyde i fagentrepriser, kan det efter min opfattelse redde omkring 3.000 arbejdspladser i det kommende år. Samtidigt sikrer man, at det bliver de danske virksomheder, der får beskæftigelsen frem for udenlandske løndumpere, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078