Finanslov på første klasse
Og der er en række gode elementer i finansloven. Det gode er blandt andet, at planen om en letbane i Odense nu kan realiseres. Den har spøgt længe i kulissen uden rigtig at kunne blive finansieret. Det sker nu.
Til gengæld er der både fra et samfundsmæssigt, og fra et bygge- og anlægsmæssigt synspunkt tale om en fadæse, når det gælder Metroen i København.
Der er brugt enorme summer på at udarbejde planer for infrastrukturen i København, og Trængselskommissionen har direkte anbefalet, at man udbygger Metroen. Det bliver så ikke denne gang, for man har valgt Sydhavnsmetroen fra, og det er virkelig en skam.
Tilmed er det dyrt rent samfundsmæssigt, for det giver den berømte start-stop effekt, når man ikke løbende vedtager nye strækninger på Metroen. Det ville være langt bedre, billigere og langt mere effektivt at vedtage anlægsetaper løbende, så boremaskinerne bare kan kværne videre. Så ville vi om føje år kunne bryste os af en moderne transportstruktur i København.
Til gengæld lader det til, at man har set velvilligt på at hjælpe de små og mindre virksomheder med en længere momskredit. Det er en plan, som blot er fremrykket, og det er godt, fordi det er nu, at virksomhederne har brug for den håndsrækning. Det ville dog være bedre, hvis man satte sig ned og fandt en rigtig løsning for denne gruppe af erhvervslivet, for det er her, at væksten skal skabes i de kommende år.
Rammevilkårene for erhvervslivet skal forbedres, og der skal ikke blot være tale om fremrykning af planlagte initiativer. Det er essentielt for den danske økonomi, at vi får det private erhvervsliv til at rulle igen. Vi skal jo have råd til flybilletter - også i fremtiden.