Arbejdsgivere til ledige: Lær af østarbejdernes lønkrav
Arbejdsløse bør indstille sig på at begynde i nye brancher med lavere løn, mener Dansk Erhverv.
Sådan lyder den kontante besked fra Dansk Erhvervs arbejdsmarkedschef, Ole Steen Olsen.
- Danske ledige kan lære noget af den udenlandske arbejdskraft. Når man er ny inden for en branche, så er lønnen ofte lavere, fordi der går noget tid, førend man er kommet ind i arbejdet, siger Ole Steen Olsen til Avisen.dk.
Udmeldingen kommer, efter at nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at østeuropæiske arbejdere efter et års tid i Danmark har en løn, som er sammenlignelig med lønmodtagere med fast bopæl herhjemme.
- Hvis man eksempelvis har været i en branche i 10 år og mister jobbet, så kan man blive nødt til at finde beskæftigelse i en anden branche. Her bør man være indstillet på at starte til en lavere løn, end man har været vant til hidtil, siger Ole Steen Olsen.
Meldingen fra arbejdsgivernes interesseorganisation mødes med bekymring hos lønmodtagerne.
- Man kan undre sig over sådan en udmelding. Arbejdsgiverne har jo været med til at indgå overenskomsterne, og det er naturligvis dem, vi forholder os til, siger LO's næstformand Lizette Risgaard til Avisen.dk.
Hun spekulerer nu over, hvordan Dansk Erhvervs holdning vil påvirke de fremtidige lønforhandlinger.
- Hvis Dansk Erhverv arbejder for en indslusningsløn, er vi klart imod. Inden for overenskomsterne er der rige muligheder for at variere lønnen fra mindstelønnen til de højeste tillæg, påpeger Lizette Risgaard.
De nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at en bulgarer, der arbejder under et år i Danmark, har en medianløn på 9500 kroner om måneden.
Men har en bulgarer været her i landet mere end et år, er medianlønningen 25.300 kroner om måneden.
/ritzau/