Ny dansk arkitekt-offensiv i Sydney
Utzon banede vejen. Jan Gehl har arbejdet med australsk byliv. Nu er danske AART architects inviteret til at deltage i stort universitetsbyggeri
AART Architects er netop blevet indbudt til at deltage i en australsk arkitektkonkurrencen om et stort kollegium, der skal markere ankomsten til University of Sydney.
Den danske tegnestue er inviteret som den eneste ikke-australske tegnestue.
Med sine 300 værelser, otte etager og enestående udsigt over Sydneys skyline bliver det nye kollegium et markant byggeri i Australiens største by, lyder det i en pressemeddelelse fra arkitektvirksomheden.
Socialt statement
Placeret ved King Street, der er en af ankomstvejene til University of Sydney, kommer kollegiet til at fungere som den sydlige port til byens store campusområde.
- Gennem årene har vi udviklet flere byggerier med et stærkt, socialt statement, og vi ser frem til at bringe vores viden og erfaring i spil i konkurrencen, hvor det gælder om at styrke fællesskabet blandt studerende fra hele 134 lande, siger Torben Skovbjerg, partner i AART architects, hvis forretningsområde også tæller store sygehusbyggerier.
Tegnestuen, som forleden kom med i finalerunden om et nyt stort neurorehabiliteringshus på Glostrup Hospital, er blandt de tre teams, der skal dyste om at tegne og opføre huset.
Rådgiver i Lyon
AART architects arbejde med, ifølge arkitektvirksomheden, at nytænke arkitekturens sociale kvaliteter" har også vakt interesse i Frankrig. Aktuelt kan tegnestuens arbejde opleves på sommerens store udstilling i Pavillon de lArsenal i Paris, og 4. juli er tegnestuen inviteret til Lyon for at rådgive de lokale myndigheder om, hvordan de kan anvende arkitekturen til at forbedre studielivet for byens 120.000 studerende.
I konkurrencen om det nye kollegium i Sydney samarbejder AART architects med det australske arkitektfirma Hames Sharley. Fire rådgiverteams er indbudt til at deltage i konkurrencen, hvor AART architects er indbudt som den eneste ikke-australske tegnestue. Det endelige vinderprojekt offentliggøres sidst på sommeren.
Danskere i Australien
Den mest kendte dansktegnede bygning Down Under er naturligvis operahuset i Sydney, en opgave, Jørn Utzon vandt i 1957 og som han forlod i vrede i 1966 efter utallige skænderier med bystyret. Konflikterne og pengemangel i forbindelse med opførelsen af værket, der i dag er på Unescos verdensarvliste, betød, at mange af Utzons idéer til især interiør gik tabt.
Også professor Jan Gehl har gjort sig positivt bemærket i Australien, blandt andet i Perth, hvor mange af hans ideer om menneskevenlig byrumsindretning er realiseret.