23948sdkhjf

Stop for fradrag giver fyringer

Hver tredje af landets små og mellemstore byggevirksomheder må skære ned på grund af BoligJobordningens bortfald
Landets små og mellemstore byggevirksomheder sender sikkert alt andet end venlige tanker til Folketinget i dag, når det vedtager en finanslov for 2013, som både begraver BoligJobordningen og ikke som ellers planlagt erstatter den med en særlig energirenoveringspulje. Det vil nemlig koste aktivitet og arbejdspladser.

Næsten en tredjedel af de små og mellemstore byggevirksomheder forventer, at afskaffelsen af håndværkerfradraget fra nytår vil betyde færre medarbejdere i 2013.

Det viser en undersøgelse, som Håndværksrådet har gennemført blandt 350 byggevirksomheder.

Langt færre folk

Tre procent af virksomhederne regner med langt færre medarbejdere, mens knap 27 procent svarer, at de forventer lidt færre medarbejdere næste år.

- Undersøgelsen bekræfter vores bange anelser, for der er ingen tvivl om, at håndværkerfradraget har givet beskæftigelse og at aktiviteten vil falde som følge af fradragets bortfald. Situationen bliver ikke bedre af, at ordningen stopper på et tidspunkt, hvor aktiviteten i byggeriet i forvejen sæsonmæssigt er nede. Man kan frygte, at der for mange kommer et ordentligt dyk straks efter nytår, siger Jacob Thiel, cheføkonom i Håndværksrådet.

- Det er rigtigt ærgerligt, at man afliver en god ordning, som har virket og som tilskynder til at få udført arbejdet professionelt, siger han.

Jacob Thiel oplyser, at der er meget stor forskel på, hvor hårdt virksomhederne bliver ramt af håndværkerfradragets bortfald. Han er ikke i tvivl om, at for virksomheder med primært private kunder er antallet, der må skære ned, væsentligt større end de 30 procent, der er gennemsnittet i undersøgelsen.

Malere rammes hårdt

Jacob Thiel vurderer, at ikke mindst malervirksomhederne har haft stor gavn af BoligJobordningen.

Det bekræfter Per Vangekjær, formand for Danske Malermestre.

- Malerbranchen er meget løntung, fordi materialeandelen i en entreprise er relativt mindre end for eksempel murer- og tømrerarbejde, og derfor har vi oplevet, at håndværkerfradraget virkelig er slået igennem i malerbranchen. Det er ikke alle kunder, der har spurgt til fradraget ved bestilling, men alle har ønsket opdeling i løn og materialer, når vi har skulle udsende faktura, siger Per Vangekjær, der driver malervirksomheden Aage Møller & Søn.

- Jeg er derfor ikke det mindste i tvivl om, at malerfirmaerne vil få en mindre del af det private arbejde. Noget vil fremover igen blive gør det selv, noget andet sort udenlandsk, siger han.

En god model

Håndværkerfradraget har givet travlhed den seneste tid, men travlheden erstattes af tyndere ordrebøger, og derfor må virksomheden skille sig af med gode medarbejdere.

- Og det ærgrer os naturligvis, fordi der med Bolig-Jobordningen var fundet en model, som skabte flere job og som flyttede arbejde fra sort og illegalt uden om samfundsøkonomien til hvidt med skattebetaling. Ordningen skulle derimod have været bevaret og gjort mere attraktiv, siger Per Vangekjær.

Håndværksrådets medlemsundersøgelse siger i øvrigt, at seks af hver 10 virksomhed ikke forventer, at udviklingen vender for byggebranchen i 2013. Mange tror, at man skal frem til 2015 eller senere for at branchen får det bedre.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111