Effektiv renovering kræver god strategi
De kommuner, der har høstet flest positive erfaringer med energirenovering som ESCO-projekter, har haft et målrettet strategisk sigte og en stor bygningsvolumen
Ved udbuddet konkurreres der på, hvilken leverandør der kan tilbyde den mest fordelagtige kombination af pris for energirenoveringerne, garanteret besparelse i energiforbruget og aftalens løbetid.
Rapporten fremhæver, at ESCO-modellen er fornuftig, fordi opgaverne blandt andet kommer i udbud.
Men løsningen er ikke nødvendigvis en trylleformular for alle kommuner, mener Dansk Byggeri.
- ESCO-projekter har ofte en tilbagebetalingstid på mellem fem og 13 år, fordi de fokuserer på energibesparelser i de tekniske installationer, siger energipolitisk konsulent i Dansk Byggeri, Mieke Bak Rasmussen til Licitationen - Byggeriets Dagblad. - Men dér, hvor de store besparelser på energiforbruget ligger, er i energirenovering af klimaskærmen, det vil sige isolering af facade, tag, døre og vinduer, påpeger hun.
Lang tilbagebetaling
Dansk Byggeri mener, at ESCO-projekter er et godt redskab, når man som kommune skal i gang med energibesparelser. Men samtidig er det vigtigt at være opmærksom på, at ESCO-kontrakten risikerer at bremse for større energirenoveringer.
- Det er en større investering, som ikke kan tilbagebetales på så kort tid, som ESCO-projekterne løber, siger Mieke Bak Rasmussen.
Ikke bekymret
Line Nørbæk, kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, er imidlertid ikke bekymret i forhold til ny teknologi, der måtte komme i fremtiden:
- Det vigtigste er at man som kommune, der ønsker at energirenovere, har et samlet strategisk sigte, og at man har en bygningsvolumen af en størrelse, så det giver mening, siger hun til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
- Så jeg kan godt følge Dansk Byggeris pointe i at kommunerne skal gøre sig umage, men det mener jeg også, vores analyse viser er tilfældet. De kommuner, der har gjort forsøget, har gode erfaringer, og det har været positivt at man får prøvet markedet af, siger Line Nørbæk, som tilføjer, at man som kommunal ordregiver naturligvis skal gøre sig klart hvor man får mest for pengene. De kommuner, der har haft gode erfaringer, har gjort sig umage med projekterne, siger hun.