23948sdkhjf

Fremtidens helt store forskningscenter

Et af de vigtigste forskningsbyggerier i Skandinavien i mange år og med enorme potentialer for fremtiden. Sådan bliver ESS, European Spallation Source, i Lund betegnet
Henning Larsen Architects, Cobe og SLA har vundet den internationale arkitektkonkurrence om ESS, European Spallation Source, i Lund i Sverige.

ESS bliver verdens største og mest avancerede anlæg for neutronbaseret forskning. Med på teamet er også ingeniørvirksomhederne Buro Happold, NNE Pharmaplan og Transsolar.

- Forskerne vil komme rejsende til Lund fra hele verden. På ESS bliver de en del af et globalt forskningsfællesskab. De skal have plads til koncentreret arbejde, men samtidig skal de have muligheden for at møde andre forskere, fortæller Jacob Kurek, partner og arkitekt, Henning Larsen Architects.

Han fortsætter:

- I de atrier, der findes i bygningerne, vil de kunne møde hinanden mere uformelt, inspirere hinanden, udveksle idéer og dele deres viden.

Protonaccelerator

Møderne vil også kunne finde sted udenfor. Analyser af vindforholdene vil bidrage til at skabe gode muligheder for udendørs ophold.

ESS bliver et forskningscampus med en 600 meter lang protonaccelerator og en 180 meter lang hal, hvor protonerne rammer et mål og sender neutroner af sted til en række haller med måleinstrumenter. Med instrumenterne kan neutronerne bruges til at analysere de materialer, som forskerne studerer. Desuden vil ESS bestå af en række faciliteter for forskerne: laboratorier, kontorer og et auditorium. Der skal bygges i alt 100.000 kvm.

Delvist offentligt

Forskningscentret vil være delvist åbent for offentligheden.

Der etableres et besøgscenter på området, hvor besøgende kan få et indblik i de forskningsaktiviteter, der vil finde sted på ESS. Besøgscentret giver mulighed for skiftende udstillinger.

- Med en lokalisering midt i Øresundsregionen er ESS måske et af de vigtigste bygningsanlæg, som bliver bygget her i mange år. Det er et anlæg, som skal levere forskningsresultater med enorme potentialer for fremtiden, og som vil sætte en helt ny dagsorden for Lund som vidensby og Øresundsregionen som global forskningsdestination. Det er derfor en unik og spændende opgave at være med til at tegne, mener Dan Stubbergaard, arkitekt og indehaver af Cobe.

Regnvandet fra ESS-området ledes til lavtliggende områder, der med en frodig mangfoldighed af blomster, insekter og fugle vil blive en attraktion i lokalområdet.

- ESS bliver et internationalt mødested for forskere, og landskabet bliver et sammenvævet patchwork af forskellige områder, marker og enge, siger Stig L. Andersson, kreativ direktør i SLA.

- Vildtvoksende vegetation og nedsunkne hegn fungerer både som rumlige distinktioner og som sikkerhedsbarrierer. Al regnvandshåndtering vil ske i et nyt vådområde med søer, moser og enge, der også vil skabe en levende og stadigt skiftende visuel og rumlig forbindelse mellem ESS, Max IV og Lund Science Village.

Udbygget i 2025

Forskningen ved ESS forventes at starte i 2019, mens hele faciliteten først vil være fuldt udbygget i 2025. ESS bliver et forskningslaboratorium med langt større muligheder end eksisterende anlæg. Det forventes, at mellem 2.000 og 4.000 forskere hvert år vil bruge faciliteterne.

Teknikken kan anvendes til forskning i alt fra medicin til arkæologi og bæredygtige energikilder.

I en udtalelse om vinderforslaget skriver ESS:

- Forslaget skaber med stor overbevisning og følsomhed rum mellem bygningerne og en bymæssig sammenhæng. Der er en stor styrke i konceptet for campusområdet […] Man finder både en menneskelig skala og en mere dramatisk skala med den store tagstruktur.

Den internationale arkitektkonkurrence blev afviklet i andet halvår af 2012 og afgjort i februar 2013. Ud over det vindende team deltog yderligere fire teams med blandt andet Foster + Partners, Mecanoo, Benthem Crouwel, West 8, HOK og BIG. Sidstnævnte var med blandt de sidste to projekter i processen. I vurderingen af de forskellige forslag blev der lagt vægt på den arkitektoniske vision, fleksibilitet, økonomisk og funktionel gennemførlighed, sikkerhed, bæredygtighed, miljøpåvirkning og procesforståelse.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094