Staten har pligt til arbejdsklausuler
Kravet om arbejdsklausuler gælder uanset, om der benyttes danske eller udenlandske lønmodtagere til udførelse af opgaven
- Kravet om arbejdsklausuler gælder uanset, om der benyttes danske eller udenlandske lønmodtagere til udførelse af opgaven. Af cirkulærerne fremgår endvidere, at det påhviler hvert ministerium at træffe bestemmelse om, i hvilket omfang og på hvilken måde ILO-konventionen skal anvendes på kontrakter, der indgås af andre end centrale myndigheder, herunder statslige virksomheder, oplyser ministeren.
Væk med tærskelværdi
Et af elementerne i aftalen mellem regeringen og Enhedslisten er at fremme brugen af arbejdsklausuler. For statslige myndigheder og virksomheder betyder aftalen følgende:
- Regeringen og Enhedslisten er enige om at fjerne den nuværende tærskelværdi på cirka 37,5 mio. kroner for brug af arbejdsklausuler for de statslige bygge- og anlægsopgaver, der i dag er omfattet af krav om arbejdsklausuler. Dermed skal alle statslige myndigheder benytte arbejdsklausuler ved alle udbud på bygge- og anlægsområdet, og ikke som nu kun ved opgaver over tærskelværdien.
Gennemskueligt
Regeringen og Enhedslisten er desuden enige om at sikre øget brug af arbejdsklausuler i andre typer offentlige udbud. Fremover skal statslige ordregivere, herunder selskaber, som fuldt ud er ejet af statslige myndigheder og ikke er i konkurrence, benytte arbejdsklausuler ved alle offentlige udbud af bygge- og anlægsprojekter.
Det eksisterende regelsæt om arbejdsklausuler skal gøres mere gennemskueligt og tilgængeligt, så det bliver lettere at håndhæve og kontrollere, hvorvidt der benyttes arbejdsklausuler.
- Mit korte svar er derfor, at fremover skal statslige ordregivere overholde ILO-konventionen om løn- og arbejdsforhold ved bygge- og anlægsprojekter. Det gælder uanset, om der er tale om danske eller udstationerede medarbejdere, understreger Mette Frederiksen. Direkte adspurgt om kendelsen i en arbejdsretssag, oplyser ministeren, at "forlig indgået mellem to private parter ikke er underlagt offentlighed". Men Beskæftigelsesministeriet har fået oplyst, at firmaet Kormal, som Pihl & Søn har brugt som underentreprenør i forbindelse med byggeriet af Søfartsmuseet i Helsingør, har indgået forlig med 3F om betaling af bod.