Byggeriets eksperimentarium
De Digitale Dage er byggeriets eksperimentarium i globalt perspektiv. Realistiske forløb og online-samarbejde med Vietnam prægede sidste uges ambitiøse projekt
Det var situationen fredag under De Digitale Dage i Aalborg.
Her gennemførte studerende fra University College Nordjylland (UCN) Teknologi, Aalborg Universitet, Tech College Aalborg og SmartCityDK et praktisk orienteret digitalt set-up, der blandt andet på storskærme viser projekteringens udvikling hele vejen fra arkitekt og ingeniør, over konstruktør til håndværkerne.
Bruno Larsen, afdelingsleder ved bygningskonstruktøruddannelsen hos UCN, er begejstret over de tre dage, der ifølge ham åbner døre til en fremtid, der i sidste ende betyder mindre spildtid, bedre kommunikation mellem aktører i byggebranchen og ikke mindst formindsker fejl og mangler for hundreder af millioner kroner.
- Det har været en stor succes, ikke mindst i kraft af samarbejdet med studerende i Vietnam. Mens vi har sovet, har de knoklet med for eksempel at udarbejde et grønt tag på Sygehus Syd. Måske foretager Regionen ikke efterfølgende investeringen, der kan virkeliggøre taget, men det håber jeg, siger Bruno Larsen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Hele værdikæden
De Digitale Dage er en årligt tilbagevendende begivenhed, og i år var der fokus på det digitale sundhedsbyggeri.
Som led i dagene fra 18.-20. april var tolv foredragsholdere på podiet, hvor de førende digitale eksperter - med grundlæggeren af evidensbaseret design, professor Roger S. Ulrich i spidsen - stillede skarpt på digitalisering af sundhedsbyggeri, mens mere end 100 studerende fra syv nordjyske byggeuddannelser i samarbejde med en brugergruppe fra sundhedsuddannelserne forestod digital totalprojektering af den store udvidelse på Sygehus Syd i Aalborg.
- Vi samler hele byggeriets værdikæde og finder ud af hvor konflikterne opstår. Er det i overleveringen fra arkitekt til ingeniør, eller fra konstruktør til udførende? Deltagerne har med andre ord en meget presset tidsplan og derfor popper problemerne op med det samme, siger Bruno Larsen.
- Så det er et meget realistisk set-up, i real-time. I går havde vi problemer med håndværksgruppen, som skulle have tilbagemeldinger. Det lærte de meget af, siger Bruno Larsen.
Alle aktører med
Han tilføjer, at også udfordringer med at filer og programmer, der skal kunne tale sammen med for eksempel den store masterfil, blev gennemgået og søgt løst under De Digitale Dage.
Men det kan heller ikke undre nogen.
Som konferencier Rene Martin Larsen, konstruktør og centerchef på Center for Byggeri og Business, skrev på sin blog om den første dag:
- Det har været en spændende dag med enkelte opstartsvanskeligheder. Det skulle være mærkligt andet, når 100 studerende sætter sig og kører BIM for fuld udblæsning, Det har været utroligt spændende at følge fagmodellerne kører rundt mellem de forskellige aktører, ingeniørene, arkitekterne, de projekterende, installatørerne, bygherrerne, de udførende og til sidst over til modeltjekkerne.