Dræn-svipsere holder maskiner kørende
Ukortlagte markdræn og enkelte tilkoblingsfejl er skyld i, at der stadig arbejdes ved Kliplev-Sønderborg-motorvejen
Den tysk-østrigske koncern Strabag SE, som står bag KMG, bekræfter oplysningerne.
- Det er korrekt, at tilkoblinger er blevet overset i sjældne tilfælde, skriver pressetalskvinde for Strabag, Diana Klein, i en mail til Licitationen.
Ud over markdræn, der ikke er blevet tilkoblet systemet, har der i perioden efter, at motorvejen stod færdig vist sig at være flere dræn på markerne end kortlagt.
- Det er et usædvanligt veldrænet området, fordi der ligger mange dræn i jorden, og derfor er der også større sandsynlighed for, at et eller andet kan gå galt, siger projektleder Mike Boesen fra Vejdirektoratet.
Han fortæller, at Vejdirektoratet forud for motorvejsbyggeriet har haft skrevet ud til landmændene og bedt dem om kort over drænene på deres marker. Men kortene viser ikke altid alle dræn, og nogle dræn kan vise sig at ligge anderledes i virkeligheden.
- Man kunne måske undgå det, hvis man foretog en masse yderligere undersøgelser, inden motorvejsbyggeriet gik i gang, men det ville ikke være rationelt, for så kunne man gå ud og grave hele landskabet igennem. Så må man i stedet sige, at alt det, vi kan få oplysninger omkring, må vi prøve at tage højde for, og så vil der være nogle restproblemer, som man må tage sig af efterfølgende, sigerMike Boesen og tilføjer, at problemstillingen også gør sig gældende ved lignende vejbyggerier.
Taget længere tid
Da der i sidste uge var høring om anvendelsen af Offentlig-Private Partnerskaber i forbindelse med vejbyggeri blev Kliplev-Sønderborg-motorvejen, som er Danmarks første OPP-infrastrukturprojekt, nævnt som eksempel.
Benny Engelbrecht (S), formand for Transportudvalget og erhvervs- og vækstordfører stillede til høringen direktør i KMG, Stefan Propst spørgsmålet:
- Jeg ved, at der har været væsentlige udfordringer med drænsystemet, efter at projektet stod færdigt. I over et år har maskinerne været i gang langs motorvejen med det nye drænsystem. Hvor omfattende er det problem, og hvor stor en risiko er det for de involverede parter?
Til spørgsmålet svarede Stefan Propst, at grunden til, at der stadig var maskiner i gang, var et spørgsmål om motorvejens placering. Dog erkendte han, at arbejdet er trukket en smule ud:
- Landejerne har fået kompensation for den skade, som byggeriet har medført for høsten. Efter min vurdering har det nok taget lidt for lang tid, sagde han.
Stefan Propst ville ikke uddybe sagen nærmere over for Licitationen og henviste til pressetalskvinden.
Diana Klein siger, at landejerne ikke er prioriteret lavt.
- Det er er teknisk ikke muligt at give midlertidigt eksproprierede grunde tilbage, før alle forhold er afsluttet med hver enkelt landejer, siger hun.
KMG forventer, at problemerne med markdrænene er løst i løbet af efteråret.
Også ifølge Mike Boesen har det taget længere tid end forventet.
- Det har måske trukket lidt længere ud at få afleveret arealerne tilbage til landmændene, end det burde have gjort. Det er vi ved at få styr på nu, siger han-
Hvem har ansvaret?
Hvor mange penge det har kostet entreprenøren ekstra at have glemt at tilkoble nogle af markdrænene, vil KMG ikke udtale sig om.
Det afhænger af hver enkelt tilfælde, om det er hos Vejdirektoratet eller KMG, at ekstraomkostningerne ligger.
- Risiciene kan ligge begge steder. Vi har samlet materiale sammen og lavet projekteringen. Hvis den projektering så er forkert, så er det en risiko, der ligger hos bygherren. Men hvis entreprenøren ikke udfører det rigtigt ud fra de tegninger, han har fået, så ligger risikoen hos entreprenøren. Det er noget, vi afgør fra gang til gang, forklarer Mike Boesen.