23948sdkhjf

Dansk jernbanenet er under lup

Folketingsmedlem Kristian Pihl Lorentzen (V)har skrevet spændende og rigt illustreret bog om de danske jernbanestrækninger - deres betydning og deres historie
Da Venstres trafikpolitiske ordfører Kristian Pihl Lorentzen i efteråret 2010 udgav bogen - “Hvor der er vilje, er der vej - Transportpolitiske visioner for Danmark" – gav medierne ham tilnavnet "Danmarks Mr. Vej".

Det var nok de færreste, der ud af bogen om vejene kunne gætte, at der bag den tidligere officers ydre lå en tognørd gemt, men det gjorde der, og det kan man læse om i hans seneste udgivelse - “På sporet af Danmark - Jernbanen før, nu og i fremtiden"

Det er bogen, ingen tognørd i Danmark bør snyde sig selv for, og vi andre kan så læse med over skulderen, for Kristian Pihl Lorentzen fortæller spændende om det danske tognet, så man må tro, at ingen detaljer er udeladt.

Tour de Jernbane

Kristian Pihl Lorentzen formår med sine bøger at sætte både jernbane- og vejtransportens store betydning på den politiske dagsorden, og han fortæller blandt andet levende om sin egen togrejse “På sporet af Danmark" sidste år, hvor han sammen med Kim Christiansen fra Dansk Folkeparti gennemkørte samtlige eksisterende jernbaner i Danmark – private som statsejede.

Den nye bog er ikke mindst et indblik i jernbanens danmarkshistorie. Skulle nogen lide af den misforståede opfattelse, at den jyske trafikmafia var en ny opfindelse, så må de tro om igen.

For allerede den stovte venstremand Chresten Berg formåede at tage jernbanenettet som gidsel, da han gennemtvang en forlængelse af jernbanen helt til Skagen.

Det vidste vi ikke

Og så har de fleste sikkert lært i skolen, at Danmarks første jernbane blev anlagt mellem København og Roskilde. Men dengang var Danmark større end nu, og den første jernbane inden for Rigets grænser lå mellem Hamborg (Altona) og Kiel, altså i det tysk-danske hertugdømme Holsten. Det var faktisk en privat jernbane, der blev indviet i september 1844, mens banen mellem København og Roskilde først blev indviet i juni 1947.

Kristian Pihl Lorentzen afslører med bogen, at han ved utroligt meget om den danske jernbanehistorie, men tendensen til tognørderi stikker dog ikke dybere, end at han som ung solgte sin store modeljernbane for at kunne købe en bil.

15 pejlemærker

Han benytter i øvrigt den nye bog til at fremsætte 15 teser/pejlemærker for de danske jernbaners fremtid omkring blandt andet fremtidige investeringer. Og så er det i øvrigt sjovt at læse hans version af, hvordan Bjerringbro blev til som et resultat af jernbaneinvesteringer. En station blev anlagt ved en bro over Gudenåen, og det udviklede sig til, hvad Bjerringbro er i dag.

Det forlyder i øvrigt, at der kommer en "bog nummer tre" fra trafikpolitikerens hånd – en bog om "det blå Danmark".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109