Plads til forbedring af bygge-erhvervsklima
Dansk Byggeri vil i kontakt med borgmestre om, hvordan kommunerne kan forbedre erhvervsklimaet for byggevirksomhederne
Blandt andre har Fredericia vist vilje til dialog og forbedringer:
- Nu går vi i gang med anden runde af analysen, nemlig at tale med kommunerne om fremtiden. Det vil ske både på borgmestermøder eller på opfordring af kommunerne selv, forklarer Torben Liborius, der håber at dialogen med kommunerne kan føre til, at virksomhederne bruger mindre tid på bureaukrati og i stedet bruger kræfterne på at forbedre indtjeningen og skaffe flere arbejdspladser til lokalområdet.
Står det så galt til?
- Vi har hovedsagelig haft positive tilbagemeldinger på vores analyse og budskab, der primært handler om inddragelse af private virksomheder i løsningen af offenlige opgaver gennem offentligt-privat-samarbejde. På skatte- og gebyrområdet handler det for vore virksomheder primært om dækningsafgiften og byggesagsgebyrerne. Vores råd til kommunerne er direkte, at de skal opfatte virksomhederne som kunder, vælgere, på linie med, hvordan de opfatter borgerne. Når borgmestrene opdager, hvad deres forvaltninger har gang i, er den almindelige reaktion "hold da op. Står det så galt til?", fortsætter Torben Liborius, der har noteret "himmelråbende forskelle" på gebyrer og sagsbehandlingstider.
Borgmester på banen
Analysen placerede Fredericia Kommune på en sidsteplads, og det fik borgmestere til at handle:
- Fredericia har i den grad vist, at kommunen har taget analysens resultater til efterretning, og tog hurtigt initiativ til at mødes. Gennem dialog med Dansk Byggeri og det lokale erhvervsliv vil de gerne gøre det nemmere at være virksomhed. I Fredericia har de allerede besluttet at se på muligheden for at reducere dækningsafgiften og forbedre sagsbehandlingen af byggesager eventuelt med straksbehandling af ukomplicerede sager, og lave orienteringsmøder om kommunens indkøbspolitik. Jeg håber, at andre kommuner tager lige så konstruktivt imod på de punkter, hvor vi i analysen påpeger, at der er mulighed for forbedringer, slutter Torben Liborius, der vil gentage analysen næste år for at se, om der har været fremskridt.