Tyvegods med på Pihl-auktion
Udlejer af køreplader har konstateret, at en del af hans materiel er havnet på Pihl-boets auktion
Direktør John Olsen fra John Forlev A/S, en af Danmarks største udlejere af køreplader, har ved besigtigelse på Pihls materielplads i Herringløse ved Roskilde, konstateret, at flere af virksomhedens køreplader indgår i de katalognumre, der er på auktion.
- Jeg har ikke handlet med Pihl, og jeg har ikke noget mellemværende med Pihl. Jeg ved derfor ikke, hvordan mine køreplader er havnet på Pihls materielplads. De kan være stjålet, de kan have været lejet ud til en af Pihls samarbejdspartnere, stamme fra en anden konkurs og siden havnet på Pihls plads eller hvad ved jeg. Mest sandsynligt er det, at de er stjålet. Det eneste, der er helt sikkert er, at de ikke kan være en del af Pihls konkursbo, siger John Olsen.
Alle plader er mærkede
Når han kan genkende sine køreplader skyldes det, at køreplader til udlejning er forsynet med firmalogo eller firmainitialer. I John Forlevs tilfælde er bogstaverne JF skåret ned gennem hele pladen, så der ikke er tvivl mulig.
Hvor mange af hans plader, der indgår i auktioner over Pihl-materiel, aner han ikke.
- Det er svært at få overblik over uden at gennemgå stakkene plade for plade, og det er i princippet umuligt, siger han.
For at få overblik over, hvor stort omfanget er, har han afgivet bud på et par af de katalognumre, hvor han har konstateret sine egne plader.
Han oplyser, at det ikke er første gang hans køreplader er solgt i forbindelse med en auktion efter en konkurs. Han har i alt mistet omkring 100 plader inden for de seneste 12 måneder.
Ikke ualmindeligt
Også en anden af landets store kørepladeudlejere, E. Trasborg A/S, har flere gange oplevet, at virksomhedens køreplader er havnet på auktioner i forbindelse med konkurser.
- Det er set før og er desværre ikke ualmindeligt, siger direktør Kurt Trasborg.
Virksomheden har haft Pihl som kunde og har et stort udestående på omkring 400 plader med boet.
- Vi har derfor af kurator fået lov til tirsdag morgen at gennemgå pladerne, så vi kan sortere vores egne plader fra. Nogle af pladerne ligger i Herringløse, mens andre ligger ude på byggepladser, siger Kurt Trasborg.
Det er Dansk Auktion og Maskinsalg A/S, der står for auktionen, og direktør Henrik Juhl erkender, at der kan være materiel på auktionen, som ikke tilhører konkursboet.
- Så købere kan risikere at købe tyvegods. Det er korrekt, siger han.
Købere kan derfor risikere, at de retmæssige ejere som John Forlev og E. Trasborg senere vil hente pladerne, hvis de får underretning om, hvor de findes.
Ejer skal dokumentere
Pihl-boets kurator, advokat Henrik Steen Jensen, oplyser, at man bør henvende sig til kurator, hvis man mener at have ejerskab til nogle af de ting, der er sat til auktion,
- Anmeldelsesfristen efter konkursloven er ganske vist udløbet, men kan man dokumentere sit ejerskab mister man ikke sin ejendomsret og vil så økonomisk blive kompenseret i forhold til, hvad der kommer ind ved auktionen, siger han.
Henrik Steen Jensen understreger, at påstand om ejerskab af materiel skal kunne dokumenteres.
- Det kan godt være, der er et logo på, men derfor kan materiel og maskiner jo godt være handlet. Så det er ikke så simpelt, som det måske lyder, siger han.
Hertil siger John Olsen:
- Vi sælger ikke noget med logo på, og det samme er vist tilfældet for de fleste andre udlejere. Derfor mener jeg, at kørepladser med JF skåret i pladen dokumenteret er vores.
En køreplade repræsenterer en værdi på cirka 4.200 kroner. På Pihl-auktionen ligger de seneste bud på kørepladerne på 1.500-2.000 kroner ved køb af fra 40 til 100 plader.