23948sdkhjf

Forvaltning giver grønt lys til kædeansvar

Statsforvaltningen slår fast, at der intet ulovligt er i Københavns Kommunes anvendelse af arbejdsklausuler med kædeansvar. DA er uenig
Det er ikke ulovligt, når Københavns Kommune bruger arbejdsklausuler og kædeansvar ved udbud af byggeopgaver til private.

Det slår Statsforvaltningen fast.

Københavns Kommune skærpede i juni i år sine arbejdsklausuler ved at supplere dem med et kædeansvar, så hovedentreprenører hæfter for sine underentreprenører, samt ved at bebude oprettelse af en særlig kontrolenhed. Det fik kommunens advokatfirma Horten til at skrive til Statsforvaltningen - der er kommunernes tilsynsmyndighed - om kommunen lovligt kan anvende de vedtagne arbejdsklausuler i alle tjenesteydelses-, drifts- og bygge- og anlægskontrakter.

Statsforvaltningen slår fast, at der ikke er grund til at anse arbejdsklausuler, som dem Københavns Kommune vil benytte, for ulovlige.

Positive borgmestre

Kommunen henviser i sin arbejdsklausul til ILO-konvention 94. Ifølge klausulen forpligter entreprenøren og leverandøren “sig til at sikre, at de ansatte, som leverandøren og eventuelle underleverandører beskæftiger i Danmark med henblik på opgavens udførelse, har løn- og ansættelsesforhold, der ikke er mindre gunstige løn- og ansættelsesforhold end dem, der gælder på den egn, hvor arbejdet udføres".

- Vi har været udfordret, om vi kan bruge ILO 94 til at sætte standarden. Derfor er det naturligvis tilfredsstillende, at vi har fået Statsforvaltningens ord for, at det fuldt lovligt, siger overborgmester Frank Jensen (S).

Udfordringen er blandt andet kommet fra Dansk Byggeri, der mener, at EU-retten står over FN-konventioner som ILO-konventionerne. Dansk Byggeri har dog valgt at acceptere arbejdsklausuler, når bygherren håndhæver det med udgangspunkt i overenskomsternes mindsteniveau.

Formålet med ILO 94 er at imødegå social dumping. Danmark har ratificeret konventionen i 1955, og den forpligter statslige myndigheder til at indsætte arbejdsklausuler i sine kontrakter.

Indtil videre har 73 af landets kommuner valgt at bruge arbejdsklausuler i større eller mindre omfang. Indtil videre har kun godt en håndfuld kommuner indført kædeansvar. Mange borgmestre er dog positivt indstillet overfor Enhedslistens finanslovsønske om at gennemtvinge kædeansvar ved lov.

En undersøgelse, som avisen Kommunen har gennemført, viser at 27 af 61 borgmestre, der har svaret, er positive. 25 siger nej, resten siger ved ikke. Det er især de socialdemokratiske borgmestre, der er for lovgivning om kædeansvar, selv om partifællen finansminister Bjarne Corydon afviser Enhedslistens krav.

DA: I strid med EU-retten

På trods af den klare melding fra Statsforvaltningen er Dansk Arbejdsgiverforening (DA) ikke overbevist om lovligheden af arbejdsklausulerne.

- Kommunernes brug af klausuler og kædeansvar er blevet et varmt tema i den kommunale valgkamp. I DA har vi med stor bekymring set, at der er gået selvsving i debatten om, hvordan medarbejdere fra vores nabolande yder en stadig større indsats i det private erhvervsliv, siger adm. direktør Jørn Neergaard Larsen i en pressemeddelelse.

Han slår fast, at udenlandske virksomheder, der arbejder i Danmark, naturligvis skal overholde alle love. Det skal danske myndigheder gøre alt for at sikre.

- De klausuler, som mange kommuner gennemfører i øjeblikket, er i strid med EU-retten og kan ikke lovligt retshåndhæves over for udenlandske virksomheder. Det kan de derimod over for danske virksomheder. Derfor vil klausuler kun svække danske virksomheders konkurrenceposition i forhold til udenlandske, siger Jørn Neergaard Larsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.115