Ny OPP-model i støbeskeen i Horsens
Horsens Kommune undersøger en ny anlægs- og driftsmodel til en udvidelse af Aqua Forum i et offentlig-privat partnerskab
- Det er ikke en kommunal opgave at drive badeland. Derfor vil det være naturligt, at en privat operatør går ind i det, siger viceborgmester og formand for Teknik- og Miljøudvalget i Horsens Kommune Hans Bang-Hansen (V).
I budgetforliget for 2014 fremgår det, at forligspartierne ønsker, at byrådet i løbet af 2014 får forelagt et grundigt beslutningsgrundlag for en eventuel gennemførsel af projektet som OPP-projekt.
Hvornår beslutningsgrundlaget vil ligge klar, ved Hans Bang-Hansen ikke, men han tror først, at det bliver et stykke henne i 2014.
Betale deponering
Grunden til, at partierne ønsker en grundig afdækning er, at der i den OPP-model, som er oppe at vende, er tale om en hel ny anlægs- og driftsmodel, som ingen andre kommuner har anvendt i praksis.
I den model, kommunen lægger op til at udbyde udvidelsen af svømmehallen, vil den private aktør skulle købe den eksisterende svømmehal, som er omkring 3.000 kvm stor, samt finansiere udbygningen på omkring 2.000 kvm. Kommunen forventer, at indtægten fra salget kan finansiere det beløb, som kommunen skal deponere i forbindelse med OPP-projektet. Finansministeriet stiller nemlig krav om, at kommuner såvel som regioner skal deponere et beløb svarende til anlægsprojektets værdi - altså det beløb, som den private part finansierer. I OPP-kontrakten vil Horsens Kommune binde sig til at udnytte 50 procent af kapaciteten i den udvidede svømmehal til skoleklasser, svømmeklubber og lignende.
Horsens Kommune vil i forbindelse med projektet drage nytte af de erfaringer, som Randers Kommune høster i forbindelse med det nye badeland til 214 mio. kroner, som bliver opført i et offentlig-privat partnerskab.
Enhedslisten imod
Forligspartierne bag budgetaftalen er Venstre, Socialdemokraterne, SF, Dansk Folkeparti og de Konservative.
- Der er enighed om, at kommunen skal undersøge OPP-modellen, men hvis der er en god businesscase i at udbyde det som OPP-projekt, kan jeg ikke forestille mig andet, end at der er bredt flertal til det i byrådet - uanset hvordan det bliver sammensat efter valget, siger Hans Bang-Hansen.
Hvis Enhedslisten får en plads i byrådet efter den 19. november, vil OPP-projektet dog møde lidt modstand.
Enhedslisten er nemlig imod offentlig-private partnerskaber. I et indlæg, som er offentliggjort på Enhedslisten Horsens-Hedensteds facebookside, skriver partiets lokalafdeling, at anvendelsen af OPP til Aqua Forum vil gøre projektet dyrere for kommunen, end hvis man gennemførte det i kommunalt regi.
Man må medgive, at der her og nu og på kort sigt kan tilføres offentlige investeringer flere midler, end det offentlige i en presset situation ellers kan tillade sig. Men på længere sigt sker der ikke nogen forøgelse af de offentlige ressourcerammer. Tværtimod bliver disse på sigt mindre, fordi finansieringen er dyrere," skriver Enhedslisten i indlægget.