Nationalregnskab dur ikke til byggebranchen
Dansk Byggeri går imod DIs udmeldinger om faldende produktivitet i byggebranchen. Ifølge Danmarks Statistik og Produktivitetskommissionen kan man ikke bruge det danske nationalregnskab til analyser om produktivitsudvikling
På DI Bygs årsmøde forleden tog flere oplægsholdere fat på emnet, og her stod det hurtigt klar, at der er flere måder at definere og måle produktivitetsudviklingen i forskellige brancher på.
- Men hvad der virker for industri, råstofudvinding og forsyningsvirksomheder, ja, det virker kun delvist for markedsservice - og slet ikke indenfor bygge- og anlæg samt den offentlige sektor.
Koldt vand i blodet
Det siger chefanalytiker Finn Bo Frandsen, Dansk Byggeri, der på baggrund af flere noget vidtløftige udsagn på DI Bygs årsdag - såsom at produktiviteten i byggebranchen er faldet tiår for tiår" - anbefaler at slå koldt vand i blodet.
- Spørgsmålet om hvordan man beregner noget i faste priser er centralt, og derfor har Danmarks Statistik på baggrund af samarbejde med Produktivitetskommissionen også sagt, at det danske nationalregnskab ikke kan bruges til analyser om produktivitetsudviklingen i bygge- og anlægsbranchen. Der er derfor ikke noget ædrueligt belæg for at påstå noget andet, og byggebranchen er så hårdt presset, at bruger man andre udregninger, kan man tværtimod se en produktivetsstigning. Det er nødvendigt for at overleve i dag, siger Finn Bo Frandsen til Licitationen.
Prisen faldet 33 procent
Chefanalytikeren giver et eksempel fra anlægsbranchen:
- Nye gravemaskiner og nye dumpers flytter i dag cirka den dobbelte mængde jord i forhold til for 20 år siden. Prisen for afgravning og indbygning af jord er - nominelt, i løbende priser - den samme i dag som for 20 år siden. Men omregner vi til faste priser, det vil sige til det samme prisniveau, er prisen for afgravning faldet med over 33 procent over de sidste 20 år.