23948sdkhjf

Mindre tilsyn skaber risiko for giftigt vand

Hvis ændringsforslaget til bygningsreglementet bliver vedtaget, kan det gå ud over drikkevandet. Sådan lyder meldingen fra Tekniq - Installatørernes Organisation.
Med et forslag til ændring af bygningsreglementet er der lagt op til en klar forringelse af kommunernes tilsyn i forbindelse med ombygning i etage- og erhvervsejendomme, og det kan i yderste konsekvens betyde forurenet drikkevand i vandhanerne, siger Tekniq - Installatørernes Organisation.

Tekniq har sendt et høringssvar afsted til Energistyrelsen i forbindelse med ændringsforslaget, som er udarbejdet af en arbejdsgruppe bestående af KL, Dansk Byggeri, DI Byg, Håndværksrådet og Landbrug og Fødevarer. Ændringen vil betyde, at det ikke længere teknisk sagsbehandling i forbindelse med ombygning af etage- og erhvervsejendomme ikke længere er en kommunal opgave.

- I praksis åbner en forringelse af den tekniske sagsbehandling døren for uautoriseret arbejde. Det har vi set sket i forhold til privat boligbyggeri, hvor tilsynet allerede er blevet nedprioriteret, og det vil vi formentlig også se i større omfang end i dag i forhold til ombygning i etage- og erhvervsejendomme, hvis ændringsforslaget bliver gennemført, siger Christian Jarby, der er chef for Tekniqs tekniske afdeling og fortsætter:

- Kommunerne har stadig pligt til at sikre sig, at anden lovgivning er opfyldt - herunder autorisationslovgivningen. Problemet er, at kommunerne generelt set forsømmer denne opgave, når de ikke længere skal stå for den tekniske sagsbehandling.

Uautoriseret arbejde

Hvis kommunernes tilsynspligt bliver nedprioriteret, frygter Tekniq nemlig, at flere uautoriserede installatører vil udføre installationsarbejder, og det kan få store konseksvenser for drikkevandet.

- Hvis der for eksempel går hul i en ledning i en vej, fordi det ikke er lavet ordentligt, kan man risikere, at vandet løber baglæns. Det vil forurene drikkevandet. Især når der er tale om større ejendomme og erhvervsejendomme kan det få store konsekvenser. Mange virksomheder udleder giftige stoffer i vandet, siger Christian Jarby.

Chefkonsulent Susanne Mikkelsen fra Energistyrelsen understreger, at det stadig vil være bygherrens ansvar at overholde loven:

- Det er stadig bygherrens pligt at overholde loven. Arbejdsgruppen har vurderet, at denne regelforenkling er sikkerhedsmæssigt forsvarlig, siger hun.

Energistyrelsen skal nu gennemgå alle høringssvarene, og man vil derefter tage stilling til, om de giver anledning til ændringer. Ændringen af bygningsreglementet træder i kraft 1. januar.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094