Ambitiøs plan for Humlebæk Syd
I aften bliver der en fundet en vinder af ny helhedsplan for Humlebæk Syd - en byplankonkurrence over 58 hektar
Humlebæk Syd er et 58 hektar stort område og første etape af konkurrencen forløb fra juni 2011 til oktober 2011.
Af de 39 forslag blev fire projekter valgt ud til at fortsætte i konkurrencen, og projekterne blev debatteret i kommunens planstrategi. Med udgangspunkt i borgernes og dommerkomiteens bemærkninger blev der arbejdet videre med projekterne. Anden etape blev skudt i gang i marts 2012, og de endelige forslag afleveret i maj.
Krav om mangfoldighed
Byrådet valgte fra start at sætte en række grundlæggende krav op til forslagene i byplankonkurrencen. Byrådet ønskede blandt andet fokus på bæredygtighed, mangfoldighed, arkitektonisk kvalitet, muligheden for at tiltrække nye borgere, rekreative kvaliteter og hvordan den nye bydel og det eksisterende Humlebæk kan blive et plus for hinanden.
Vinderen af konkurrencen får udover præmien på 150.000 kroner til opgave at udarbejde en helhedsplan for området i dialog med borgerne, byrådet og kommunens administration.
Ved offentliggørelsen vil der være deltagelse af alle fire hold fra konkurrencens sidste etape og alle fire projekter vil blive præsenteret. Der vil være repræsentanter til stede fra dommerkomiteen herunder fagdommere fra Arkitektforeningen.
Lettere med lokalplaner
Med en ændring af planloven får kommunerne i det hele taget bedre mulighed for at anvende klimatilpasning og forureningsforebyggelse som lovlige planlægningsmæssige begrundelser for deres planlægning, lyder det fra Naturstyrelsen.
Indtil nu har det kun været muligt for kommunerne at benytte såkaldte arkitektoniske og funktionelle forhold som planlægningsmæssige begrundelser, når de udarbejder lokalplaner.
- Muligheden for at lave klimalokalplaner gør det lettere for kommunerne at udarbejde lokalplaner, som kan tage højde for kraftig regn, oversvømmelser og forurening. Kommunerne har efterspurgt muligheder for at planlægge ud fra klimatilpasningshensyn, og nu giver lovændringen et klart hjemmelsgrundlag til det, så kommunerne fremover får lettere ved at implementere deres overordnede klimatilpasningsstrategier på lokalt niveau, siger kontorchef Sanne Kjær i en pressemeddelelse fra Naturstyrelsen.
Kommunerne har ønsket at kunne lave lokalplaner, der tager direkte afsæt i klimatilpasning, og kommunerne kan fremover mindske risikoen for vand i kældrene ved at stille krav om grønne tage, der kan optage regnvand, eller minimere omfanget af fliser og beton, så vandet nemmere kan sive ned i jorden.
På den måde kan kommunerne lave lokalplaner, der tager særlig højde for kraftige regnskyl, oversvømmelser forårsaget af skybrud og andre vejrmæssige forhold alene med den begrundelse, at de vil klimatilpasse.
- Nu kommer vi forhåbentlig til at se, at der bliver skabt nogle mere klimatilpassede byer, hvor vi får en fin variation i arkitekturen med flere vandbassiner, grønne tage og klimasikrede fortove, siger Sanne Kjær fra Naturstyrelsen.