Lille gevinst ved en arbejdsindsats
For næsten 150.000 borgere er der mindre end 2.000 i månedlig gevinst ved at arbejde i stedet for at lade sig forsørge af det offentlige
Set i det lys er det interessant at læse en redegørelse fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), der peger på, hvor mange danskere, der har meget lidt eller i hvert fald meget begrænset økonomisk udbytte af en arbejdsindsats.
Ikke mindst viser tallene, at flere og ikke færre har haft mindre incitament til at arbejde efter den nye regering trådte til.
Tallene viser forskellen i disponibel indkomst i en situation, hvor en person antages at være beskæftiget eller ledig i hele det pågældende kalenderår, og der er taget højde for blandt andet transportudgifter til og fra arbejde og aftrapning af indkomstafhængige ydelser som boligstøtte og daginstitutionsbetaling.
Tallene viser, at der i 2011 var 57.000 borgere i det danske samfund, der havde mindre end 1.000 kr. ud af at arbejde i stedet for at lade sig forsørge, og at tallet i år er steget til 58.000.
149.000 borgere havde sidste år mindre end 2.000 kroner om måneden ud af at arbejde, og de er i år steget til 151.000. Der er ifølge redegørelsen faktisk cirka 57.000 danskere, der tjener mindre end 5.000 kr. om måneden på at arbejde i stedet for at lade sig forsørge, og ligesom de øvrige tal er det stigende under den nuværende regering.
Ifølge ministeren afspejler ændringerne i opgørelsen fra 2011 til 2012 afskaffelsen af de særlige fattigdomsydelser som starthjælp og introduktionsydelse, kontanthjælpsloftet, 500-kroners-reglen samt timereglen:
- Samlet set har afskaffelsen af fattigdomsydelserne haft en meget begrænset betydning for det gennemsnitlige forskelsbeløb. Men for personer berørt af de særligt lave ydelser kan afskaffelsen have betydet en væsentlig fremgang i den månedlige disponible indkomst, konkluderer ministeren.