Hver tiende i byggeriet er arbejdsløs
Ikke udsigt til markant forbedring i år, vurderer BAT-kartellet
Med en ledighed på 10,3 procent i uge 19, den midterste uge i maj, er ledigheden faldet godt et procentpoint siden samme uge sidste år, men ledigheden er fortsat meget høj i forhold til, hvad der kan betragtes som mere normalt for årstiden, I 2007 og 2008 var ledigheden til sammenligning blot 2,5 procent i samme periode.
- Vi havde både troet og håbet på, at der ville indfinde sig et lille dyk i ledigheden hen over forår og sommer, men det kommer åbenbart ikke, og der er derfor ikke meget, som tyder på markant faldende ledighed i år, siger Camilla Vakgaard, økonom i BAT-kartellet, der samler ledighedstallene fra bygningsarbejdernes arbejdsløshedskasser.
- Der er sådan set gang i mange ting. Der er masser af infrastrukturprojekter i gang, håndværkerfradraget må alt andet lige fortsat give en del privat vedligeholdelse, kommunerne har store anlægsbudgetter, der er fokus på energi- og klimasikring, og der er gang i en hel del almene boligprojekter, så der burde være aktivitet til at presse ledigheden længere ned. Man skal naturligvis ikke være blind for, at der fortsat er rigtigt meget udenlandsk arbejdskraft på både store offentlige projekter og i den mindre skala, og det holder en række danske håndværkere i ledighed, siger Camilla Vakgaard.
Få ledige elektrikere
Det er murere og malere, der er hårdest ramt af ledighed. Her er det omkring hver syvende eller 15 procent, der står uden arbejde. Som altid er elektrikerfaget knap så hårdt ramt med en ledighed på 4,7 procent.
Der er også store forskelle i arbejdsløsheden fra landsdel til landsdel. Laveste ledighed findes i Region Midtjylland med 8,5 procent, den højeste i Region Sjælland med 12,5 procent. Her er eksempelvis hver femte malersvend uden job.
Dansk Byggeri har i sin seneste konjunkturanalyse fra februar vurderet, at beskæftigelsen i byggeriet falder med 3.000 personer fra 2012 til 2013.