23948sdkhjf

Udsigt til færre lærlinge i byggeriet til næste år

Mange små og mellemstore firmaer vil tage færre lærlinge næste år, fordi praktikpræmie forsvinder
Byggeriet har taget historisk få lærlinge i år, men der er udsigt til, at det bliver endnu færre næste år.

Af en undersøgelse, som Håndværksrådet har gennemført, fremgår det, at 62 procent af de små og mellemstore håndværksmestre i byggeriet i 2014 vil ansætte færre lærlinge. Af disse vil knap halvdelen slet ikke tage nye lærlinge næste år.

Baggrunden for undersøgelsen er, at den særlige praktikpladspræmie forsvinder fra årsskiftet.

- Det er virkelig markant, og det afslører, at selv den reducerede præmie på 33.000 har betydning for de små og mellemstore virksomheders beslutning om, hvorvidt der skal ansættes lærlinge. Derfor bør det mane til politisk eftertanke, at bortfaldet af præmieringsordningen ser ud til at få så voldsomme konsekvenser for antallet af lærlinge i virksomhederne fremover, siger Heike Hoffmann, chefkonsulent og ansvarlig for Håndværksrådets uddannelsespolitiske arbejde.

- I forvejen er det byggeriet, der oplever den største mangel på praktikpladser, og der er desværre udsigt til, at det bliver værre, siger hun.

Håb om gang i byggeriet

Ifølge undersøgelsen vil 29 procent af de adspurgte byggevirksomheder ikke tage lærlinge, mens 33 procent svarer, at de vil tage færre. 30 procent siger, at bortfaldet af præmieordningen er uden betydning for virksomhedens ansættelse af lærlinge.

Alene virksomheder, som i dag har lærlinge, har deltaget i undersøgelsen.

- Et er naturligvis hvad virksomhederne siger, noget andet er, hvad de så rent faktisk gør, og vi kan jo håbe på, at der kommer gang i byggeriet, og at virksomhederne så derfor fastholder deres hidtidige indtag af lærlinge, siger Heike Hoffmann.

Præmie betyder noget

Også i Dansk Byggeri frygter man, at præmiens bortfald vil få virksomheder til at vælge lærlinge fra, fordi der ikke er luft i økonomien til det.

- Det virker til, at der rent politisk mangler forståelse for, at det fortsat er svære tider i bygge- og anlægsbranchen. Præmien har været med til at holde hånden under praktikpladsmarkedet i en hård tid, så derfor er vi noget uforstående over for, at den nu bliver sløjfet, Vi kan jo se, at præmien har haft en effekt de seneste år. Det er jo ikke mindst de små og mellemstore virksomheder, der har tradition for at tage lærlinge ind, og man må ikke undervurdere, hvor meget et tilskud på 33.000 betyder i en i forvejen slunken pengekasse, siger adm. direktør Lars Storr-Hansen.

Ifølge Undervisningsministeriets seneste praktikpladstal er 2.300 unge uden den ønskede praktikplads i byggeriet. Heraf er knap 1.600 i skolepraktik.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172