Danske lønstigninger halter bagefter
Lønstigningerne i danske byggevirksomheder har i to år ligget under Tyskland og Sverige
Dansk Arbejdsgiverforenings netop offentliggjorte internationale lønstatistik afslører, at lønudviklingen i bygge- og anlægsvirksomheder i Danmark uafbrudt siden første kvartal 2011 har ligget under de lande, vi normalt handler med.
De danske lønninger i byggeriet er steget med 1,0 procent det seneste år. Det er væsentligt mindre end de nærmeste naboer. Således er de svenske lønninger i samme periode steget med 2,9 procent, i Tyskland har lønudviklingen været på 3,3 procent, mens de norske lønninger er gået hele 4,9 procent op fra fjerde kvartal 2011 til samme kvartal 2012.
Selv i en kriseøkonomi som den spanske med en arbejdsløshed, der er mere end tre gange større end den danske, har der været en lønudvikling, der ligger væsentligt over den danske.
Godt for Danmark
- Det er godt for Danmark og godt for de danske bygge- og anlægsvirksomheder, at den danske lønudvikling går langsommere end i vores nabolande. Når det handler om bygge og anlæg så er forholdet mere abstrakt end inden for fremstillingsindustrien, men alt andet lige, så betyder udviklingen, at de danske bygge- og anlægsvirksomheder bedre kan modstå konkurrencen fra udlandet, siger Andreas Fernstrøm, chefkonsulent i Dansk Byggeri.
- Man skal imidlertid huske på, at i en meget stor del af 00erne lå den danske lønudvikling over nabolandenes. Det råder man nu bod på med den igangværende udvikling, siger han.
Andreas Fernstrøm noterer, at årsagen til den hurtigere lønudvikling i eksempelvis Sverige og Tyskland skal findes i, at de har indhentet det tabte siden 2007, hvor krisen satte ind. Det er ikke tilfældet i Danmark.
Lønudviklingen i byggeriet i Danmark indebærer, at bygningsarbejderne har oplevet reallønsfald i tre år. Blik- og Rørarbejderforbundet har således beregnet, at en blikkenslager de seneste fire år har tabt 50.000 kroner i forhold til hvad lønudviklingen skulle have været, hvis den havde holdt trit med inflationen.