23948sdkhjf

Fradragsordning ryger i folketingssalen

De Konservative fremlægger den 15. november et beslutningsforslag om at bevare BoligJobordningen
De Konservative sætter nu for alvor BoligJobordningens fremtid på den politiske dagsorden.

Partiet fremlægger den 15. november et beslutningsforslag, der pålægger regeringen at bevare og udvide BoligJobordningen efter 2012, så tilskuddet svarer til det, der gives i henhold til de svenske "ROT- og RUT-avdrag".

De Konservative peger på, at den tidligere VK-regering "for at hjælpe travle danskere til en lettere hverdag og for at skaffe flere danskere arbejde" indførte boligjobordningen, som betyder, at ejere, lejere eller andelshavere af en bolig kan få tilskud til servicearbejde (rengøring og børnepasning) og renoveringsarbejde i deres bolig.

- Det er en ordning, der ikke alene har været en stor hjælp for de mange tusinde danskere, der har købt de pågældende ydelser, men som også har skabt job og givet ekstra penge til statskassen, ved at der nu svares moms og skat af opgaver, der tidligere blev udført sort. Derfor er det beklageligt, at regeringen har bebudet en ophævelse af ordningen, skriver De Konservative i begrundelsen for beslutningsforslaget, der skal gennemføres, hvis der er flertal for det i Folketinget.

Kan betale sig

De Konservatives formand, Lars Barfoed, siger til Licitationen - Byggeriets Dagblad, at med de erfaringer, der er høstet i Sverige, kan vi bruge en "meget bedre boligjobordning" til at øge beskæftigelsen i byggesektoren, og eliminere sort arbejde.

- Meldingerne fra Sverige er, at det har kunnet betale sig at gøre det, da det skaber meget aktivitet og eliminerer så meget sort arbejde, at pengene kommer hjem igen. Vi skal skabe mere beskæftigelse i den private sektor. Regeringens kickstart har indtil videre skabt flere konkurser og færre arbejdspladser. Som danske politikere skal vi tænke på at skabe arbejdspladser i Danmark for danskere. Det må være det primære mål, siger Lars Barfoed til Licitationen.

Positive effekter

De Konservative peger på, at den svenske ordning svarer til næsten 10 gange så stort et tilskud som i den danske ordning.

- Undersøgelser har vist, at den svenske ordning, ud over at være en økonomisk gevinst for brugerne, har haft mange positive effekter for samfundet i form af øgede skatteindbetalinger, en mindre offentlig forsørgerbyrde, flere nye virksomheder og et mere negativt syn på sort arbejde, skriver De Konservative, der vil finansiere en udbygget og bedre boligjobordning ved øgede skatte- og momsindbetalinger som følge af, at sort arbejde gøres hvidt, og det offentlige forbrug gøres lavere.

En dødvægt

Socialdemokraternes finanspolitiske ordfører, John Dyrby Paulsen, understreger, at spørgsmålet om BoligJobordningen kommer til at indgå i finanslovsforhandlingerne, men Socialdemokraterne er nervøse for at give tilskud til den "dødvægt" af opgaver, der alligevel var blevet udført.

- Det betyder, at penge, folk ellers ville bruge på noget andet, de penge bruges i stedet til tilskudsgivende ting. Derfor mener Finansministeriet, at det er en dyr ordning. Når vi har en lidt anden holdning til regnestykket i forhold til svenskerne, skyldes det, at vi indregner flere ting i systemet. Der er ingen tvivl om, at det har skabt ekstra job, men det karakteristiske ved den slags ordninger er, at de skal løbe i en relativt kort periode, hvor folk har incitament til at bruge den. Vi drøfter gerne, om der er noget vi har overset, men vi må gøre det klart, at der ikke er så mange penge i den slags ordninger, som nogen hævder, siger John Dyrby Paulsen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094