23948sdkhjf

Mindre byggefirmaer overvejer fusion

Krisen har fået de små og mellemstore virksomheder til at få fusions- eller opkøbstanker
Flere af de små og mellemstore virksomheder i bygge- og anlægsbranchen overvejer at blive en større virksomhed - enten ved fusion eller ved opkøb.

Ifølge en undersøgelse, som Epinion har lavet for advokatkæden Advodan på baggrund af 500 interviews med virksomheder i forskellige brancher, ligger bygge- og anlægsbranchen på en fjerdeplads ud af i alt 10 brancher, når det gælder planer om opkøb eller fusion.

- Fusions- og opkøbstankerne er et udtryk for den hårde konkurrence, der eksisterer lige nu. Der er væsentlig færre opgaver i bygge- og anlægsbranchen på grund af krise og dermed en tilspidset konkurrence, siger Michael H. Nielsen, der er direktør i Dansk Byggeri.

Epinion har spurgt de små eller mellemstore virksomheders ejere eller ledere, om de inden for de seneste 12 måneder er blevet kontaktet af af andre virksomheder med henblik på opkøb eller fusion, samt om de selv har fusions- eller opkøbsplaner inden for de næste 12 måneder.

75 firmaer i bygge- og anlægsbranchen deltog i undersøgelsen. 11 procent af dem er blevet kontaktet af andre virksomheder inden for det seneste år, mens syv procent selv har planer om fusionere med eller opkøbe en anden virksomhed. Det indikerer, at fusionstanker fylder relativt meget hos mange af de mindre byggefirmaer.

Bedre rustet

Interessen for at blive større og dermed blandt andet blive bedre rustet til at byde på flere og lidt større opgaver har Dansk Byggeri også oplevet i forbindelse med en række netop afsluttede temamøder om konsortiedannelse og strategisk samarbejde.

- Mellem 80 og 90 procent af de virksomheder, der deltog i møderne, ville gå hjem og overveje at indgå i et konsortium eller strategisk samarbejde, fortæller Michael H. Nielsen.

Mere konkurrencedygtig

Flere kunder, færre konkurrenter og det at dække et større geografisk område kan også være nogle af de faktorer, der spiller ind på interessen for at blive større.

- Tendensen er, at de mindre virksomheder bliver lidt større og får flere kompetencer. Det gør, at de kan udføre flere opgaver og på den måde blive mere konkurrencedygtige, siger Michael H. Nielsen.

Dog understreger han, at han ikke tror, at de helt små virksomheder vil forsvinde helt.

- Hvis man har en lille virksomhed - måske bare en enmandvirksomhed, hvor man tilbyder et godt produkt og bare skal betale sin egen løn, så kan det sagtens fungere godt, siger Michael H. Nielsen.

Cheføkonom i Håndværksrådet, Jacob Thiel bekræfter også tendensen om, at krisen har fået flere mindre virksomheder til at tænke på opkøb eller fusion:

- Der er ingen tvivl om, at krisen har medført, at flere virksomheder overvejer at fusionere med eller opkøbe andre virksomheder for at ruste sig til bedre at kunne klare den hårde konkurrence som følge af krisen, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11