Regeringen står fast på nej til ordning
Debatten om boligjobordningen i Folketingssalen viste dyb afgrund mellem regeringen og oppositionen om, hvad der skal til for at skabe job i Danmark
- Beskæftigelseseffekten af boligjobordningen er forholdsvis beskeden. Ordningen skønnes kun at skabe 1.200 nye job. Det svarer til, at det koster cirka 1,5 millioner kroner pr. nyt job. Der er altså tale om forholdsvis få og relativt dyre nye job. Det en konsekvens af en ordning, der har et stort såkaldt dødvægtstab, fordi der gives støtte til arbejde, der alligevel ville være udført, sagde ministeren.
Produktive investeringer
Socialdemokraternes ordfører Thomas Jensen slog fast, at regeringen har sat gang i byggeriet og renovering af almene boliger, kloakker, vindmølleparker og skoler:
- Alt sammen produktive investeringer som alene i 2013 vil skabe 21.000 job. Og det er netop inden for bygge- og anlægsfirmaernes område, at disse investeringer får en effekt. Vi må og skal skabe flest mulige arbejdspaldser for de penge, som fællesskabet stiller til rådighed, og her har boligjobordningen vist sig ikke at være den mest omkostningseffektive måde at skabe arbejdspladser på. Venstre vil med dette beslutningsforslag afsætte 1,75 milliarder kroner til at bevare ordningen, men hvor skal pengene komme fra. Det anviser Venstre som sædvanlig ikke. Det konkrete forslag er ikke finansieret og skaber for få nye job. Derfor kan Socialdemokraterne ikke støtte forslaget, sagde Thomas Jensen.
Stor succes
Brian Mikkelsen fra De Konservative konstaterede, at boligjobordningen har været en meget stor succes, og at 250.000 danskere har benyttet ordningen, som skabte cirka 5.000 nye arbejdspladser inden for byggeområdet i 2011:
- Det har været en situation, hvor alle har fået noget ud af det, og ingen har tabt på det. Regeringen begraver en ordning, som har hjulpet mange tusinde danskere og har konverteret meget sort arbejde til hvidt arbejde. Det har givet ekstra penge i statskassen. Derfor er det ekstremt problematisk, at regeringen har droppet ordningen. Der var heller ingen af regeringspartierne, der under valgkampen sagde, at de ville droppe boligjobordningen, sagde Brian Mikkelsen.
Fair konkurrence
Venstres ordfører Torsten Schack Pedersen takkede for opbakningen til forslaget fra De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, og han understregede, at boligjobordningen ved at reducere det sorte arbejde har bidraget til at sikre en mere fair konkurrence på markedet:
- Den dygtigste og den, der kan give den skarpeste pris får ordren i stedet for dem, der fristes af at være lige kreative nok i forhold til afregningen. I en situation, hvor der er forsvundet 16.000 job i Danmark siden nytår, er det vigtigt at gribe de muligheder, vi har, for at tage initiativer, der kan sikre beskæftigelsen i Danmark. Beskæftigelsen er i slæbegear, og derfor er det oplagt at fastholde en succesfuld ordning, sagde Torsten Schack Pedersen under den over to timer lange debat om forslaget.
Efter deadline fortsatte debatten - denne gang om De Konservatives forslag om at udvide boligjobordningen til svenske tilstande".