23948sdkhjf

Byggeriets beskæftigelse er nu igen på vej fremad

Bedste beskæftigelsestal i bygge- og anlægsbranchen for et første kvartal siden 2009
Efter flere års nedtur, går det fremad igen med beskæftigelsen i byggeriet.

Danmarks Statistiks netop offentliggjorte tal for beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen i første kvartal 2013 viser en fremgang på 2.400 personer i forhold til samme kvartal sidste år.

Med 137.400 fuldtidsbeskæftigede er den faktiske beskæftigelse den bedste for et første kvartal siden 2009. Der er dog stadig langt til de 155-160.000 beskæftigede i de sidste normalår 2005 og 2006, inden højkonjunkturen satte ind og markedet gik grassat.

- Der er tale om fremgang, og det skal vi da hæfte os ved i disse krisetider, selv om man må huske på, at det sker fra et meget lavt niveau, siger chefkonsulent Andreas Fernstrøm fra Dansk Byggeri.

Samme toner lyder fra Dansk Håndværk.

- Nogle af virksomhederne mærker, at det værste er overstået, men vi må sige, at aktiviteten stadigt ligger på et meget lavt niveau, siger direktør Erik Møbius.

Det offentlige trækker

Andreas Fernstrøm vurderer, at de aktuelle beskæftigelsestal afspejler, at regeringens kickstart og andre politiske initiativer begynder at blive omsat til aktivitet.

- Det er især det offentlige, der initierer fremgangen. Der er en beskeden fremgang i nybyggeriet, men min vurdering er, at det ikke er privat byggeri, siger han.

Størst beskæftigelsesfremgang er der blandt anlægsentreprenører, der nu beskæftiger 1.200 personer flere end sidste år. Fremgang i antallet af ansatte er der også hos el-installatører og hos tømrermestre, mens murermestre og byggeentreprenører til gengæld har færre beskæftigede.

- Vi hæfter os først og fremmeste ved, at aktiviteten i det forberedende byggearbejde stiger. Det er et signal om at fremgangen måske kan fortsætte i de kommende måneder, siger Erik Møbius.

Venter på vækstplanen

I begge organisationer håber man, at regeringen snart kan få landet en aftale om vækstplanen.

- Politikerne skal få sat deres planer i søen, hvis udviklingen skal fortsætte. Byggesektoren er det område, der er hårdest ramt af krisen, og vi har brug for både en boligjobordning og en vækstpakke, der kan komme de små og mellemstore virksomheder til undsætning. I øjeblikket holder forbrugerne igen, mens de venter på BoligJobordningen, og det er alvorligt for håndværkerne, lyder advarslen fra Erik Møbius.

Også Dansk Byggeri håber på, at Vækstplanen snart kan vedtages.

- Ikke mindst BoligJobordningen forventer vi vil skabe private investeringer, men jo længere der går, jo færre måneder bliver der til at få udført arbejdet, siger Andreas Fernstrøm.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078