23948sdkhjf

Lærlinge giver deres indspark til Antorini

I stedet for kun at snakke om lærlingene på erhvervsuddannelserne, tog undervisningsminister Christine Antorini sig tid til også at snakke med lærlingene
Budskabet fra syv tømrer- og snedkerlærlinge og en enkelt bygningsmalerlærling til børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) var ganske klart, da hun mandag som en slags optakt til de kommende trepartsforhandlinger besøgte tømrer- og snedkervirksomheden Helmer Christiansen A/S i Karlslunde for at høre om lærlingenes syn på både skole- og praktikperioder: Der skal kigges på grundforløbet. Der kommer for mange unge ind, som ikke ved hvad de vil og som måske slet ikke er interesserede i at få en erhvervsuddannelse.

- Og vi er helt enige om, at der skal kigges også på grundforløbet, når nu vi kigger på hele erhvervsuddannelsessystemet, sagde ministeren, da hun efter en koncentreret time med lærlingene og deres mester, direktør Niels Techen, kort samlede op på besøget, inden hun hastede ud til den ventende ministerbil.

- Det er et spørgsmål om at få kvalitet i grundforløbet, men vi skal bare som udgangspunkt gøre os klart, at nogle kan komme hurtigere igennem end andre, men at det at måtte bruge lidt længere tid på grundforløbet ikke er ensbetydende med, at man ikke kan blive en god håndværker. Det er i den forbindelse man skal se regeringens forslag til en flexuddannelse. Vi ved, at der bliver brug for dygtige håndværkere i fremtiden. Alle skal ikke have en akademisk uddannelse, sagde Christine Antorini.

- Det er meget nyttigt for mig at komme ud og høre og lytte til de unge, men også opleve en virksomhed, som virkelig tager ansvar for at uddanne. Jeg oplever en virksomhed, som ser vigtigheden af at give lærlingene en god, alsidig og bred uddannelse, hvor der der bliver lagt vægt på kvalitet. Det var en dejlig oplevelse, sagde ministeren.

Gode indspark

Niels Techen - både som vært ved besøget og formand for Håndværksrådet, der havde taget initiativ til mødet - glædede sig over, at ministeren tog sig en stiv klokketime til at lytte.

- Der snakkes meget om kvaliteten i erhvervsuddannelserne og problemerne med manglende lærepladser, så i stedet for blot kun at snakke om lærlingene, var det positivt, at ministeren også vil snakke med lærlingene. Jeg håber, at hun har fået et indtryk af, hvordan vi arbejder med lærlingene her i virksomheden, men i høj grad også i forhold til skoleopholdene. Jeg synes, vi kom godt og langt omkring fra de mere dagligdags ting til de overordnede forhold om kvaliteten af vores uddannelser. Jeg synes, der kom mange gode indspark, som jeg håber ministeren tager med hjem og som kan påvirke i den rigtige retning, når der politisk skal kigges på erhvervsuddannelserne. Vi kan ikke have, at erhvervsuddannelserne bliver en skraldespand for alle dem, som ikke kan andet, sagde Niels Techen, da han skulle opsummere.

Lærerbøgerne tilbage

Også de otte lærlinge syntes, at det var dejligt, at erhvervsuddannelsernes minister havde sat tid af til at lytte.

- Hun spurgte godt ind til tingene og ville virkelig vide noget om vores oplevelser både i praktik og på skolen. Det var en fed oplevelse.

Bortset fra en generel enighed om, at der er for mange unge på grundforløbet, som ikke er motiverede for at tage en uddannelse og at det går ud over skolemiljøet, og at der i øvrigt er for meget lærerfri undervisning, så var budskaberne fra lærlingene om hovedforløbet noget mere uensartede.

- På andet hovedforløb var vi stort set hele møllen igennem om at begynde egen virksomhed, og det er altså ikke lige det, man har fokus på på det tidspunkt, hvor jeg hellere vil have fokus på det, vi uddanner os til - mere tag, mere skotrende, mere tegning og mere konstruktion og mindre samfundsfag, lød inputtet fra tømrerlærling Kenneth Sivebæk.

Flere ville gerne have lærebøgerne tilbage i stedet for at “man skal printe en hel bog fra computeren", og så blev det nævnt, at de enkelte skoleperioder under hovedforløb er for korte.

Endelig fik ministeren ellers et par sange fra “de varme lande" med en virkelighed fra skolerne, som fik ministeren til at ryste på hovedet og opfordre de unge til at tage fat i ledelsen på de enkelte skoler.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094