23948sdkhjf

Pas på den norske byggeboble

En norsk byggefest har fordoblet henvendelserne til Dansk Byggeri om chancerne i Norge. Men der advares nu om, at byggeboblen kan briste. Danske virksomheder skal være kritiske og opmærksomme i risikovurderingen, lyder rådet.
Danske byggevirksomheder ser her ved begyndelsen af 2013 misundeligt mod Norges liv og glade dage i byggebranchen. Nu vil dobbelt så mange danskere med til byggefesten, men Dansk Byggeri prøver at forebygge økonomiske tømmermænd.

Byggeboomet i Norge er så massivt, at danskerne opfordres til at tage forholdsregler mod en truende byggeboble. Risikovurdering er nøgleordet.

- Set med danske øjne er det bekymrende, når efterspørgslen stiger, og prisstigningerne bliver selvforstærkende. Med vores danske erfaringer er vi nervøse for, at en byggeboble puster sig op, siger Anita Kurowska Larsen, der er chefkonsulent hos Dansk Byggeri.

Norges voksende tiltrækning ses af, at henvendelserne til Dansk Byggeri om Norge er mere end fordoblet: Ud af 180 forespørgsler de første 11 måneder om udlandet handlede 60 procent om Norge: 106 danske virksomheder vil i år vide mere om chancerne i Norge.

I 2011 var det kun en tredjedel af henvendelserne, da 52 virksomheder ud af 147 spurgte om Norge.

Bekymrende boble

Adskillige konferencer næste år om byggeriet i Norge er også allerede bookede. Motoren i Norges byggeaktivitet er en eksplosiv befolkningsvækst i byerne, især Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim.

Hertil føder nordmændene flere børn, og de har positiv indvandring. Det giver investeringer offentligt og privat: Oslo Kommune ventes at investere 18 mia. norske kroner i skolebyggeri frem til 2022. På landsplan skal bygges 38.000 nye boliger årligt frem mod 2020. Renoverings- og anlægssektoren holder også fest. Og mangel på arbejdskraft og stigende priser giver blot mere dansk appetit på Norge.

- Man kan være bekymret for en lurende boligboble selv om behovet for vækst ser reelt ud, mener Anita Kurowska Larsen.

Passer på boligboble

Det er ikke bare Dansk Byggeri, som ser spøgelser. Også norske myndigheder advarer.

Ikke siden 2008 har nordmændene optaget så mange lån i boligerne. Fra maj 2011 til maj 2012 steg nordmændenes lån med sikkerhed i boligen med 147 milliarder. Det er en stigning på 9,7 procent, og den største vækst på et år siden den globale finanskrise kom i 2008.

Økonomen Bjørn Roger Wilhelmsen har sagt til den norske avis Aftenposten, at stigningen bekræfter, at Norges boligmarked er ophedet. Norske husholdninger har nu dobbelt så meget gæld som disponibel indkomst.

- Skulle boligpriserne falde, vil mange få problemer med at betale deres lån. Det kan som ringe i vandet brede sig til resten af økonomien, advarer Bjørn Roger Wilhelmsen.

Lyder bekendt

Men Norge har i modsætning til Danmark høj vækst, lav arbejdsløshed og stort lønpres. Der kan altså stadig tjenes penge af danske byggevirksomheder. Det er bare umuligt at sige hvor længe, for i år har OECD og IMF også advaret mod en boligboble.

Norges finansminister, Sigbjørn Johnsen, har sagt til den norske avis Dagens Næringsliv, at norske banker skal sikre det pressede boligmarked.

- En af de vigtigste ting er at sikre, at bankerne er solide, og at de ikke låner penge ud, som lånere vil have svært ved at servicere, siger Sigbjørn Johnsen.

Også det lyder jo bekendt i Danmark.

Vær kritisk

Spørgsmålet er, hvordan danske virksomheder undgår klemmen, hvis ulven virkelig kommer?

- Virksomhederne skal være kritiske og opmærksomme i deres risikovurdering. De skal ikke byde på hvad som helst, fastslår Anita Kurowska Larsen.

- Hele Europa er i Norge lige nu. De vil alle byde, for det er i Norge væksten er. Men priskonkurrencen er voldsom. Man kan komme til at undervurdere opstartsomkostningerne. Vækstmarkedet holdes indtil videre oppe af, at Norge på grund af oliemilliarderne ikke oplever knæk i tilliden til, hvorvidt man har job i morgen. Psykologi kan være med til at knække et marked, konstaterer Anita Kurowska Larsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078