Grobund for mere dynamik
Hvis man - som jeg - tror på, at det er det private erhvervsliv, der danner det økonomiske og beskæftigelsesmæssige fundament for velfærdssamfundet, så overraskes man over, hvor lidt hensyn der i finanslovsforslaget tages til funderingen, som ellers skal have særlig opmærksomhed for at kunne bære et stærkt og sundt hus.
Til gengæld har Venstres finanslovsudspil fokus på de sammenhænge.
Når jeg er rundt blandt de mere end 500 bygge- og anlægsvirksomheder, jeg repræsenterer i Nordsjælland, er der nogle steder en vis optimisme. Men jeg møder desværre også virksomheder i krise og på vej mod lukning.
Derfor har jeg med tilfredshed erfaret, at Venstre i sit finanslovsudspil kan se fornuften i at skabe grobund for mere dynamik i det private erhvervsliv, så vi kan sikre en højere beskæftigelse, en bedre indtjening i det private erhvervsliv og medvirke til at genskabe velfærdssamfundet.
Vi har i bygge- og anlægsbranchen den nødvendige kapacitet og de rigtige kompetencer, men vi mangler incitamenter, der vil fremme de private investeringer.
Derfor er det helt galt og uden fornemmelse for, hvad der skal til, at stoppe fradragsmuligheden for lønomkostningerne for visse håndværksydelser.
BoligJobordningen var et lille bidrag, men den fulgte dog et rigtigt spor. Problemet med den nuværende boligjobordning er det samme som med den tidligere renoveringspulje, nemlig at de er vanskelige at trække i gang, og når mulighederne først bliver kendte hos kunderne, så ophører de igen.
Derfor er det positivt, at Venstre vil holde liv i ordningen.
Regeringen har gjort det klart, at BoligJobordningen i sin nuværende form vil ophøre til nytår, men medlemmerne i Dansk Byggeri Nordsjælland er allerede i fuld gang med idéer og planlægning af den energirenoveringsindsats, som vi forventede, der fra nytår ville blive afsat en statslig pulje til i finansloven.
Men af helt uforståelige grunde - jeg har i hvert fald ikke hørt begrundelser for det - er den mulighed droppet af regeringen. Det ville koste en mia. kroner over to år, men det kan være dyre penge at spare, da beskæftigelseseffekten og det forbedrede skattegrundlag udebliver og erstattes af overførselsindkomster.
Derfor er det rigtigt set af Venstre at spille ind med forslag om at forlænge BoligJobordningens fradragsmulighed. Det vil ifølge partiets beregninger koste op mod 1,75 mia. kroner. Penge som er godt givet ud, både når det gælder beskæftigelse, energirenovering og klimaet.
Jeg må på den baggrund sige, at jeg ikke er imponeret over regeringens udspil til finansloven, men til gengæld stærkt overrasket over, at man ikke ønsker at anvende den kapacitet, der i øjeblikket er i branchen.
Vi er parate, mange boliger trænger til en energirenovering, og regeringen har erklærede målsætninger om energieffektiviseringer. Men det er åbenbart kun bygge- og anlægsbranchen som kan se en åbenlys sammenhæng.