Låneregler skal ikke spænde ben for OPP
Lempede låneregler og nyt kompetencecenter skal fremme OPP
Det har de ikke stor nok mulighed for i dag, lyder det fra den tidligere Dong-direktør Anders Eldrup og den tidligere adm. direktør i Nordea Peter Schütze. Derfor anbefaler de i den OPP-rapport, som blev offentliggjort onsdag, at man fritager kommuner og regioner for deponeringsforpligtelsen i forbindelse med OPP-projekter, hvis der er tale om en god businesscase.
- Vi opfordrer til, at man ser med nye øjne på deponeringsreglerne og genovervejer dem, sagde Anders Eldrup, da rapporten, som pensionsselskaberne PKA, Sampension, PFA, ATP og Pension Danmark står bag.
Deponeringsforpligtelsen er Finansministeriets snor i kommunerne for at undgå, at de går i gang med en masse byggeprojekter, de i virkeligheden ikke har råd til at betale. Reglerne indebærer, at kommuner og regioner skal deponere et beløb svarende til det beløb, den private finansiering udgør. Som tidligere departementschef i Finansministeriet har Anders Eldrup selv været med til at udarbejde reglerne.
- Selv om jeg har ændret indstilling til reglerne, mener jeg ikke, at jeg tog fejl dengang, og det mener jeg heller ikke, at jeg gør i dag. Behovet for deponeringsregler er ikke det samme som dengang. I disse tider er det svært at se begrundelsen for at bremse gode OPP-projekter, siger han.
Skal ikke have særstatus
Chef for Udbudsportalen i Kommunernes Landsforening (KL), Rikke Thorlund Haahr, mener, at det kræver en virkelig god begrundelse at give privat finansiering gennem OPP særstatus. En mulig begrundelse kan ifølge hende være, at man vil hjælpe OPP-projekterne i gang for at få erfaring, men ellers har hun svært ved at se, hvorfor OPP skal have en særlig status.
- OPP er en god organisationsform til visse projekter, men hvis man skal åbne op for at lempe deponeringskravene, så bør det ledsages af en tilsvarende generel låneadgang, så det gælder alle bygge- og anlægsprojekter, som er gode investeringer totaløkonomisk set, siger hun.
Selv om KL ikke mener, at OPP-projekter skal have særstatus, påpeger Rikke Thorlund Haahr, at KL og kommunerne generelt er positive over for offentlig-privat samarbejder, herinder også OPP:
- Kommunerne har gode erfaringer med at samarbejde med private - ikke mindst på bygge- og anlægsområdet. Og alle parter har en interesse i fortsat at udvikle samarbejdet og få erfaringer med nye måder at organisere det på, herunder som partnerskaber, dvs. OPPer.
I forbindelse med økonomiaftalen mellem KL og regeringen for 2013 besluttede man sig for at se nærmere på låne- og deponeringsreglerne i forhold større investeringer, hvor der er gode totaløkonomiske fordele.
- Udvalgsarbejdet er i gang og slutter inden sommerferien. Det er for tidligt at sige, hvad der kommer ud af det, men fokus er ikke kun på OPP, men også andre større projekter, hvor kommunerne eksempelvis har mulighed for fremtidige driftsbesparelse, siger Rikke Thorlund Haahr.
Byg kompetencecenter
Anders Eldrup og Peter Schützes anbefaler desuden i den nye rapport, at staten etablerer et kompetencecenter for offentlige bygge- og anlægsprojekter. De mener nemlig, at der er et behov for professionaliering af den offentlige bygherrerolle.
- Et OPP-projekt kræver meget forarbejde og stor ekspertise. Det offentlige er som bygherre ikke altid stærk nok og har ikke altid tilstrækkelig ekspertise. Derfor anbefaler vi, at man etablerer et kompetencenter, siger Anders Eldrup.
Et nyt kompetencecenters opgaver kan ifølge rapportens anbefalinger bestå i at udvikle retningslinjer og politikker for gennemførelse af offentlige OPP-projekter, yde rådgivning til offentlige instanser samt indsamle erfaringer om OPP fra de danske projekter.
KL er positiv over for idéen om et kompentencecenter.
- Der er et stort arbejde forbundet med at bygge og indtænke drift og vedligeholdelse, og det er ikke noget de enkelte kommuner gør hver dag. Samtidig har kommunerne gang i mange energirenoveringer, og det vil et kompetencecenter også kunne indsamle viden om. Derfor mener vi, at det er en god idé at etablere et kompetencecenter, siger Rikke Thorlund Haahr.
Barrierer i fokus
Det har inden avisens deadline ikke været muligt at få en kommentar fra Erhvervs- og Vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) om, hvorvidt regeringen vil overveje at læmpe deponeringsreglerne i forbindelse med OPP, eller om man vil gå videre med idéen om at opføre et kompetencecenter.
Dog har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen - som Licitationen - Byggeriets Dagblad tidligere har omtalt - igangssat en undersøgelse, som skal klarlægge, hvilke barrierer der forhindrer kommuner og regioner i at anvende OPP-modellen.