Certifikat skal sikre god kvalitet i nedbrydning
En frivillig certificeringsordning skal være med til at højne kvaliteten i nedbrydningsarbejdet hos Danske Maskinstationer & Entreprenørers medlemmer. Nedbrydning er en stadig stigende del af medlemmernes virke
- Vi vil se mange flere gå den vej. I takt med at byggesektoren igen vil rejse sig, vil der være flere, der går den vej. Det er der ingen tvivl om, og det betyder også at vi som brancheforening skal stå rustet til at servicere denne del af faget. Det gør vi også og vor afdeling for entreprenørarbejde er i hastig udvikling, Eksempelvis er vi nu i gang med at oprette en certificeringsordning for nedbrydningsarbejde, som faktisk traditionelt set for landbrugets vedkommende har været en del af maskinstationernes arbejde. Nu vil vi sikre kvaliteten med indførelsen af et kvalitetsstyrringssystem og en frivillig certificeringsordning, som udstikker rammerne for nedbrydningsarbejdet. De nærmere rammer for certificeringen er noget vi i det indeværende år vil arbejde med, siger han.
Af frivillighedens vej
For Bent Juul Jørgensen er det naturligt, at det er en frivillig ordning, men hvis den certificerede virksomhed ikke kan finde ud af at følge rammerne for certifikatet, så må der være sanktionsmuligheder:
- Men så langt er vi slet ikke endnu, men noget skal der jo findes ud af, siger han til Licitationen på vej hjem fra Bruxelles.
Der arbejdes med andre elementer inden for blandt andet nedbrydning:
I januar 2011 kom der en ny lov om, at brugeren af sorteret, uforurenet bygge- og anlægsaffald fremover skriftligt skal anmelde denne anvendelse til kommunen senest to uger før anvendelsen.
Denne regel er ifølge årsberetningen fra DM&E en stor hæmsko for brugen knust beton og tegl især ved mindre opgaver, da disse ofte bestilles og udføres med meget kort varsel.
Derfor har DM&E i et brev til Miljøstyrelsen bedt dem kigge på 14-dages fristen i restproduktbekendtgørelsen, med henblik på at få denne regel fjernet. Miljøstyrelsen mener at 14-dages reglen er nødvendig for at opfylde reglen om registreringspligt i affaldsdirektivet artikel 26. Men de har nu henvendt sig til kommissionen for en nærmere fortolkning af denne regel i affaldsdirektivet.
Pulje fjernet
Den nye regering har desuden besluttet, at den meget omtalte og populære nedbrydningspulje ikke skal forlænges i 2012. I de to år puljen har eksisteret, har den tidligere regering afsat 250 mio. kr., samtidig med at kommunerne selv skulle bidrage med yderligere cirka 30 procent. Disse penge har både været med til at forskønne vores landskab, ikke mindst i yderområderne, og de har skabt arbejdspladser. For var der ikke afsat midler til opgaven, var den ikke blevet udført. Mange af DM&E"s medlemsvirksomheder har taget del i arbejdet med at fjerne de mange faldefærdige og skæmmende huse, og oprydningsarbejdet har derfor været et aktiv for branchen.
Lang vej endnu
Mange ubrugelige huse er blevet fjernet, men der er stadig lang vej endnu. Det skønnes, at der er omkring 50.000 såkaldte kondemneringstruede huse på landsplan. Dertil kommer cirka 30 mio. kvm udtjente landbrugsbygninger. Hvis der ikke løbende gøres en indsats, er tallene kun stigende.
DM&E beklager, at det gode arbejde er stoppet og opfordrer samtidig regeringen til at komme med initiativer til det videre arbejde med at få fjernet de mange udtjente huse og bygninger.