23948sdkhjf

Esco-alternativ giver resultater

Efter et vellykket pilotprojekt fortsætter Odense Kommune med trecifret millioninvestering i energirenoveringer
638.000 kvm ud af en kommunal bygningsmasse på omkring en mio. kvm skal energirenoveres for sammenlagt 225 mio. kroner til og med 2017. Odense Kommune er godt i gang med pilotprojektet forud for hovedprojektet, og selv om de endelige energibesparelser først kan måles efter længere tid, står det nu klart, at projektet, som går under navnet Energy Lean, er vellykket.

- Vi ved allerede nu, at vi sparer penge, får et bedre indeklima, skaber flere job og nedbringer CO2-udslippet. Pilotprojektet viser, at det fungerer, og derfor er der ikke noget, der tilsiger, at vi skal stoppe, fortæller projektleder Lone Dinesen fra Energi og Vedligehold i Odense Kommune.

- Det er først, når der er gået et år, at vi for alvor kan måle, hvad energirenoveringerne har givet af besparelser i kroner og ører, men der er ingen tvivl om, at kommunen kommer til at spare penge på projektet, siger hun.

Odense Kommune afslutter pilotprojektet, som omfatter i alt 11 bygninger - heriblandt skoler, børneinstitutioner og idrætsanlæg - til nytår, og herefter går hovedprojektet i gang. Bygningsmassen, som skal energirenoveres, fordeler sig over 244 ejendomme i alt, og efter planen skal mellem 50 og 65 ejendomme renoveres om året de næste fire år.

Nyt udbud på vej

Odense Kommune arbejder lige nu på udbudsmaterialet til totalrådgiverydelsen til den næste del af energirenoveringsprojektet og forventer at sende udbuddet ud i næste uge.

Som tidsplanen ser ud nu, skal der projekteres i løbet af foråret for de opgaver, som skal løses i løbet af 2014.

- I hvert fald på skoleområdet vil vi gerne have, at håndværkerne kan arbejde i løbet af sommerferien, siger Lone Dinesen.

Som det var tilfældet med pilotprojektet skal de forskellige opgaver udbydes i fagentrepriser.

- Vi vil gerne fortsætte med at udbyde i fagentrepriser. Det har fungeret godt, så derfor er det fortsat det, vi vil lægge op til, siger Lone Dinesen.

Også By- og Kulturrådmand Steen Møller (K) er glad for det resultat, fagentrepriseudbuddene har medført. Fem af de seks fagentrepriser blev nemlig vundet af lokale håndværkervirksomheder.

- Det glæder mig, at det var fem lokale håndværkere som vandt udbuddet af opgaverne. Dette viser, at lokale virksomheder er fuldt kvalificeret til også at byde med fremover. Det er en god nyhed for Odense, og noget som vi har været med til at understøtte, ved at udbyde opgaverne i de rette bidder, siger han.

Inddrage personalet

På baggrund af pilotprojektet er Odense Kommune kommet frem til, at den vil trække på den viden, som kommunen så at sige har i huset. Pilotprojektet blev udbudt på baggrund af nogle screeninger, men nu har kommunen valgt en anden strategi.

- Det er tanken, at vi skal finde ud af, hvilke tiltag der skal foretages på de enkelte bygninger ved at bruge energimærkerne, og ved at totalrådgiveren går bygningerne igennem med energibriller, siger Lone Dinesen og fortsætter:

- Derudover vil vi i forbindelse med alle de større ejendomme inddrage brugerne af bygningerne - eksempelvis institutions- og skoleledere - samt det tekniske servicepersonale. Det skal foregå i workshops. Der kan være mange ting, som ikke fremgår af et energimærke, eller som rådgiveren ikke ser ved gennemgangen, men som brugerne kender alt til.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093