23948sdkhjf

Svært at stille garantier

Dansk Håndværk har været på Christiansborg for at opfordre politikerne til at bidrage til bedre muligheder for finansiering i byggebranchen
Der giver fortsat store problemer for især mindre bygge- og håndværkervirksomheder, at der stilles krav fra blandt andre det offentlige om garantistillelse ved byggeopgaver.

Dels er det svært – for ikke at sige umuligt – at få bankerne med på projekter, og dels står de virksomheder, der specifikt beskæftiger sig med garantistillelse, ikke ligefrem i kø.

Derfor var adm. direktør Erik Møbius fra Dansk Håndværk i går på Christiansborg hos Socialdemokraternes erhvervspolitiske ordfører Benny Engelbrecht for at forklare ham situationens alvor.

Trækkes tilbage

- Vi oplever oftere og oftere, at vores medlemmer i forbindelse med udførelsen af opgaver nægtes garantistillelse af enten banken eller de eksisterende garantiselskaber. De store garantiselskaber er meget tilbageholdende med at udstede garantier. Det er forstærket efter de store konkurser i branchen, Pihl & Søn, Sjælsøgruppen og Engsø Gruppen, forklarer Erik Møbius til Licitationen – Byggeriets Dagblad.

Samtidig peger han på, at situationen næppe på kortere sigt bliver bedre, eftersom der er rygter om, at Nordisk Garanti trækker sig ud af det danske marked og reelt efterlader Tryg Garanti som eneste spiller på markedet for garantistillelse:

Monopol

- Det skaber en monopolsituation for Tryg Garanti, og det er ikke hensigtsmæssigt i den situation. Så kommer de til at sidde i en position, hvor de alene bestemmer, om den danske bygge- og anlægsbranche skal overleve. Derfor opfordrer vi regeringen til i højere grad at slå på tromme for Vækstfonden gennem en oplysningskampagne specielt rettet mod byggebranchen. Vækstfonden har temmelig mange penge, som de ikke har kunnet stille garantier med. Flere end 60 procent af de små og mellemstore virksomheder kender ikke de muligheder, de har for at få stillet garantier gennem Vækstfonden over for bankerne, der ikke er gode nok til at rådgive virksomhederne, siger Erik Møbius.

Ikke kun teknologi

Erik Møbius vil derfor i langt højere grad markedsføre mulighederne for byggevirksomheder i Vækstfonden, og samtidig peger han på muligheden:

- Mange tror, at Vækstfonden kun er etableret for højteknologiske virksomheder inden for eksempelvis biotek, men den er også til for bygge- anlægsbranchen. Vi har som organisationer også et medansvar i forhold til en sådan markedsføring af Vækstfonden, ligesom Benny Engelbrecht vil bringe sagen videre i det politiske system, siger Erik Møbius.

Gode forbindelser

For byggeriets organisationer er det vigtigt at have gode forbindelser til Christiansborg og ikke mindst til de politikere fra partierne, der har opgaver, som relaterer sig til bygge- og anlægssektoren.

Benny Engelbrecht siger til Licitationen efter besøget fra Dansk Håndværk:

Det er interessante forslag på bordet, som jeg vil arbejde videre med. Det er altid positivt, når erhvervslivet henvender sig med forslag til, hvordan tingene kan gøres bedre, siger Benny Engelbrecht, der apropos finansiering i går også havde et forslag i Folketingssalen om erhvervsobligationer:

- Socialdemokraterne har det simple og ambitiøse mål at skabe arbejdspladser. Erhvervsobligationer kan styrke danske virksomheders adgang til finansiering, sagde Benny Engelbrecht, der mener, at forslaget om erhvervsobligationer er til gavn for alle virksomheder, både store og små.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096