23948sdkhjf

Samlingssted går efter sølvmedalje

Et nyt samlingssted for Skanderborg bliver til i samarbejde mellem entreprenørfirmaet KPC, ingeniørerne fra Bascon og arkitekter fra Schmidt Hammer Lassen architects. Målet er en DGNB sølv bæredygtighedscertificering
Et 18.000 kvm stort bygningsanlæg skal samle Skanderborg Kommunes administration og skal fra efteråret 2016 opfylde behovet for et centralt samlet idrætstilbud for hele kommunen.

Ambitionen er, at Skanderborg Fælled skal vise nye veje, understøtte en innovativ og tværfaglig samarbejdskultur samt være et dynamisk, attraktivt og levende samlingssted for kommunens borgere.

Arkitekterne fra Schmidt Hammer Lassen har sammen med entreprenørfirmaet KPC A/S og ingeniørfirmaet Bascon A/S vundet konkurrencen om at udforme det nye - og forhåbentlig folkelige - samlingssted, der skal hedde Skanderborg Fælled.

Med vinderforslaget får byen et projekt, som er uformelt, åbent, tilgængeligt og i tæt kontakt med naturen, ifølge arkitekterne.

I bygningsdesignet arbejdes med optimal udnyttelse af dagslys, naturlig ventilation og en effektiv klimaskærm.

Grønne planter benyttes på udvalgte facader som solafskærmning, mens indendørs plantevægge øger biodiversiteten og bidrager til et godt indeklima i bygningen.

- Målet er at opnå en DGNB sølv bæredygtighedscertificering, siger John Lassen, partner hos Schmidt Hammer Lassen architects.

Uden for- og bagside

Det nye anlæg er placeret i et nyetableret naturområde, Anebjergskov, i den nordlige del af Skanderborg og fremstår som en samling af flere bygninger, der, uden en klar for- og bagside, skal danne samspil med det omkringliggende landskab.

Funktionelt er projektet opdelt i fire zoner: ankomst, mødecenter, idrætsfaciliteter og administrationscenter. Alle funktioner sammenbindes af ankomstområdet, som strækker sig tværs gennem anlægget. Fra ankomstområdet er der direkte indkig til både byrådssal og idrætshal, hvilket medvirker til, at bygningens funktioner opleves som uformelle og i øjenhøjde med borgeren.

- Med vores projekt skaber vi en arkitektonisk nyfortolking af træfpunktet mellem borger og kommune. Skanderborg Fælled er et sted, hvor bygningens funktioner er åbne og tilgængelige, og hvor det store potentiale i det omkringliggende landskab udnyttes optimalt, siger John Lassen.

700 arbejdspladser

I administrationsbygningen, med plads til 700 arbejdspladser, er der lagt vægt på en dynamisk og fleksibel kontorindretning, som kan danne rammen om et attraktivt arbejdsmiljø. Idrætsfaciliteterne består af en dobbelthal, som kan inddeles i to håndboldbaner med plads til omkring 1.700 siddende tilskuere.

I dobbelthallen er der desuden mulighed for at åbne ud mod landskabet, hvilket giver mulighed for at afholde events, som foregår både inde og ude.

Aktive udearealer

Arkitektonisk har det været afgørende at skabe et robust bygningsanlæg, som i sit udtryk inviterer borgere på tværs af samfundslag, alder og kultur indenfor.

Derfor er de udendørs ankomstarealer til Skanderborg Fælled også åbne og inviterende. Området udenfor bygningerne giver mulighed for aktivitet og bevægelse i fint samspil med parkeringspladserne, som er placeret i det kurvede landskab. Arkitektonisk er der lagt vægt på at skabe en oplevelse af, at bygninger og landskab flyder sammen.

- Landskabet på Fælleden bliver medspiller i oplevelsen af hele projektet. Vi vil skabe et sted, hvor ude og inde flyder sammen – et område, som inviterer til bevægelse og ophold – også udenfor husets åbningstid, siger Trine Berthold, associeret partner hos Schmidt Hammer Lassen architects.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094