Dagslys som den nye udfordring
Effektiv og rationel brug af dagslys i nye sygehusbyggerier indeholder problemer, som venter på at blive løst, mener projektleder på supersygehuset i Gødstrup. Afdelingschef hos Aarhus Arkitekterne forstår hans bekymring
Som flere store arkitektvirksomheder med særlige sygehusafdelinger har påpeget, er der mange gevinster ved at arbejde aktivt med naturligt lys.
Men ofte støder de amtibiøse tanker fra forslagsstillerne sammen med mere praktiske problemer, såsom den dybde, bygningerne af energihensyn får.
Det oplever projektchef på DNV Gødstrup, Michael Hyllegaard.
- Det kan være en kamp op ad bakke at få bæredygtighed ind i et byggeri og på visse områder kan jeg se, at projektet ikke kan rumme alle de tanker, som de involverede har om bæredygtighed. I forhold til brug af dagslys er vi stødt på, at belysningsstrategier og dagslysdiskussioner er næsten de samme for nye og gamle hospitaler. Og det ser ud til, at vi bygger rum, der har svært ved at få harmoniseret dagslyset i forhold til arealerne, og problemerne er ikke løst, siger Michael Hyllegaard.
Mere brug af dagslys
På Rigshospitalet, hvor Aarhus Arkitekerne som totalrådgiver har Grontmij og 3xN med som underrådgivere, arbejder arkitekterne strategisk med at få et optimalt indeklima blandt andet ved en strategisk analyse af dagslystilgang og behov for solafskærmning.
- Vi afvejer placering af funktionerne, analyserer facaderne i forhold til dagslystilgang samt skyggevirkninger og fordeler vinduesarealerne efter funktionernes behov for sol- og dagslys samt mulighederne for at spare på energibehovet. Facadernes vinduesarealer afstemmes således efter verdensorientering og skyggepåvirkninger, siger Mette Dan Weibel, partner og afdelingschef for tegnestuens sygehusafdeling.
Hun mener, at de efterlever belysningskrav og optimerer energiforbruget ved en strategisk bearbejdning af facadeudformningen.
Krav til indeklima
Strategier for brug af dagslys i forbindelse med renovering af gamle sygehuse samt byggeri af helt nye sygehuse er underlagt de lovkrav, der er i byggereglementet.
- Det samme gælder de krav til indeklima, som vi skal optimere. For at lave energirigtige huse bliver bygningerne ofte dybere. Det optimerer energikravene i forhold til facadelængde, men det går ud over dagslys i lokalerne. Og det er her, den arkitektoniske faglighed kommer ind i billedet når sygehuse skal renoveres eller nybygges, siger Mette Dan-Weibel.
Forstår bekymring
- Vores opgave er jo netop, at de arbejdsrum, der kræver dagslys, vil være tegnet og placeret, så det ikke bliver et problem. Vi er blevet langt bedre til at se og arbejde med de nord- og østvendte rum, så man også her udnytter dagslyset optimalt. Vi arbejder arkitektonisk med at få mere naturligt lys ind, og at få styret dagslystilgangen. Det tager vi meget alvorligt og arbejder derfor aktivt med højere vinduer og mere lys ind fra lofterne. Derfor forstår jeg udmærket Michael Hyllegaards bekymring, siger hun.
Hun nævner som eksempel, at man på tegnestuen arbejder med at gøre vinduesåbningerne større, så man differentierer facaderne. Det giver gevinst på designsiden og kan stadig honorere de fremtidige krav til bygningerne.