Beboere sender nyt musikhus i klagenævn
Borgere har klaget over, at Odense Kommune ikke har udarbejdet en VVM-redegørelse for musik- og teaterhuset
- Hver gang, når vi laver lokalplaner, laver vi en VVM-screening, og det har vi også gjort her. Bare fordi det er et stort byggeprojekt, er det ikke ensbetydende med, at det er VVM-pligtigt. Det kommer an på, hvordan det påvirker omgivelserne. På baggrund af screeningen har kommunen vurderet, at der ikke skulle udarbejdes en VVM-redegørelse, og det er det, beboerne har påklaget, siger Søren Færch, sagsbehandler og arkitekt i Odense Kommune.
Selv om kommunen ikke har udarbejdet en VVM-redegørelse, betyder det ikke, at kommunen slet ikke har kigget på, hvordan byggeriet kan påvirke omgivelserne. Kommune har nemlig lavet en miljøvurdering.
- Den går primært på spørgsmål om grundvandssænkning, fordi det kan berøre omgivelserne, hvis man ikke håndterer det korrekt. Miljøvurderingen tager højde for de påvirkninger, vi har vurderet, byggeriet kan have, fortæller Søren Færch, som er overbevist om, at kommunens vurdering af, at en VVM-redegørelse ikke var nødvendig, er rigtig.
Om beboernes baggrund for at påklage den manglede redegørelse, siger Søren Færch:
- Jeg kender ikke deres motiver ud over, at de er naboer og vil gøre alt for at stoppe det store projekt. De har også foreslået en anden placering til byggeriet.
Umiddelbart ikke pligtig
Når man skal vurdere, om et projekt er VVM-pligtigt eller ej, skal man finde VVM-bekendtgørelsen bilag et og to frem. De virksomheder, som påvirker miljøet væsentligt - heriblandt kemiske fabrikker og kraftværker - fremgår at bilag et, mens bilag to omfatter projekter, hvor det konkret i hvert tilfælde må vurderes, om der skal foretages VVM-redegørelse.
Birgitte Wendelboe, som er fuldmægtig i Naturstyrelsens VVM-team, siger, at det tætteste, man kommer på et kulturhus i bilag to er forlystelsesparker, og på den baggrund, tror hun ikke, at projektet vil blive vurderet som VVM-pligtigt.
- Jeg vil umiddelbart skønne, at det ikke er noget, man vurderer har en væsentlig virkning på miljøet. I og med, at denne type projekt ikke fremgår af bilag et eller to, så vil jeg tro, at den vil falde uden for. Det er svært at sige, at kulturhuse har en væsentlig negativ miljømæssig påvirkning, siger hun.
Lang sagsbehandling
For at Natur- og Miljøklagenævnet behandler klager, skal der være indbetalt et klagegebyr på 500 kroner, og det bekræfter klagenævnet er sket i det her tilfælde.
Klagen står til først at blive afgjort i oktober 2014, men Natur- og Miljøklagenævnet oplyser, at klagen stadig er så frisk, at der ikke er taget stilling til, om den vil blive afvist på forhånd eller behandlet.