Murermestre under hårdeste pres
Murermestrene klarer sig dårligere end resten af byggebranchen, viser analyse fra Deloitte
Branchens omsætning falder, og det samme gør resultatet per ansat.
Det viser en analyse fra Deloitte og Dansk Byggeri. Dermed klarer murerbranchen sig dårligere end tømrerbranchen og anlægs- og byggeentreprenører. Tømrermestrene kan således notere stabil fremgang i indtjeningen de seneste to år.
- Murerbranchen er under pres. Den positive udvikling, vi var begyndt at se i murerbranchen, hvor antallet af opgaver steg, er desværre stoppet. Murerne er hårdt pressede på priserne. Der er simpelthen ikke ordrer nok, vurderer Thomas Frommelt, Deloittes ekspert for byggebranchen.
Omsætningen hos landets murermestre faldt 23 procent i 2012 i forhold til året før. Samtidig får murermestrene mindre ud af den tid og de penge, de investerer i virksomheden. Afkastet af den investerede kapital er således faldet fra 17 til 14 procent, hvilket også er lavere end byggeriets andre underbrancher.
Mindst tjener murermestre med under 10 ansatte, mens murervirksomheder med 11-25 ansatte klarer sig bedst. De mellemstore virksomheder med 26-50 ansatte har til gengæld stor tilbagegang.
Folk holder på pengene
Formanden for murersektionen i Dansk Byggeri, murermester Henning Østergaard Jørgensen, nikker genkendende til konklusionerne i analysen.
- Det bekræfter det billede, som jeg ser og hører om. Der er mange, der ikke ser fortrøstningsfuldt på fremtiden. På trods af Boligjobordningen holder de private husholdninger på pengene. Fradraget er samtidig for beskedent til, at boligejerne sætter gang i større projekter. Skal det virkelig have slagkraft og være attraktiv og være med til at skabe et opsving, så skal man se til den svenske model med et fradrag på 50.000 kroner, mener murerformanden.
Han oplyser, at der er store forskelle og at enkelte murervirksomheder har meget at lave, ikke mindst dem, der får del i de store renoveringsopgaver i den almene boligsektor.
- Det kræver volume at være med på disse store opgaver, og det udelukker de små firmaer, som vi har flest af, siger han.
Murerbranchen er samtidig hårdt ramt af, at det private boligbyggeri er på absolut bundniveau og i år forventes at nå sit laveste niveau siden Anden Verdenskrig.
Hårdt pres på priser
Når murerne klarer sig dårligere end tømrermestrene skyldes det ifølge Thomas Frommelt formentlig, at murermestrene er mere pressede på priserne.
- Samtidig spænder tømrermestrene lidt bredere end murerne og kan tilbyde flere elementer, som tillægges værdi hos køberne, og dermed kan det tænkes, at tømrermestrene har fået mere ud af Boligjobordningen, siger Deloittes byggeekspert.
Henning Østergaard Jørgensen er enig i, at tømrerne formentlig får mere beskæftigelse ud af Boligjobordningen, netop fordi en række mureropgaver har et omfang, så de ikke kan omfattes af Boligjobordningen og derfor af boligejerne bliver sat på stand-by.
Gode til tilpasning
Et solstrejf i mørket er imidlertid, at blot cirka hver syvende murervirksomhed er i fare for at gå konkurs. Kun anlægsentreprenørerne har en lavere andel af virksomheder, der er i farezonen for en konkurs.
Det skyldes ikke mindst, at størsteparten af murervirksomhederne har under 10 ansatte, og at de små har lettere ved at omstille sig.
- De små virksomheder har ikke funktionærer og kan hurtigt mande ned, når der ikke er mere at lave. Det ser vi faktisk allerede nu, hvor mange er begyndt at vinterfyre, siger Henning Østergaard Jørgensen.
Thomas Frommelt er enig.
- Ud over at de små ikke har kapital bundet i bygninger og maskiner, så har de sikkert også lettere ved at styre deres svende ind på andre opgaver eller om nødvendigt afskedige, vurderer han.