23948sdkhjf

Energikunder står til voldsom regning

De danske forbrugere og virksomhederne står over for en energiregning, der eksploderer i forhold til vore nabolande. Energiaftalen bliver meget dyrere end ventet
- Den samlede regning bliver på 3,5 mia. kroner i 2020.

Sådan lød budskabet fra klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (RV), da han sidste år indgik det brede energiforlig, som kun Liberal Alliance som det eneste parti står uden for. Men nu er der murren i geledderne, ikke bare fra Liberal Alliance, men også fra eksempelvis Venstre.

En forklaring

Liberal Alliance vil have Martin Lidegaard til at forklare, om den samlede økonomi i energiforliget fra 2012 overhovedet hænger sammen.

Nye beregninger fra Dansk Energi viser, at den lave CO2-kvotepris vil få industrien og forbrugernes bidrag til energiforliget, der satser på grøn omstilling, til at stige med mere end en mia. kroner årligt frem mod 2020. Altså mere end det dobbelte af, hvad regeringen lovede.

Eksploderet

- Vi har hele tiden vidst, at energiforliget koster forbrugerne og erhvervslivet milliarder af kroner. Nu viser det sig så, at energiregningen vil eksplodere til uanede højder. Jeg vil have et klart svar på, om danskerne kan stole på de beregninger, som er blevet lagt frem med energiforliget. Hvis ikke, ender det jo med, at der dårligt nok er råd til at tænde for stikkontakterne i de danske hjem og virksomheder, siger Villum Christensen.

Prisen på CO2-kvoter er styrtdykket til blot 30 kroner pr. ton. Samtidig vurderer analytikere, at prisen næsten kan lande i nul frem mod 2020. Hvis det sker, samtidig med at regeringen blandt andet fører de planlagte havvindmølleprojekter ud i livet, vil den danske regning i perioden 2013-2020 stige til 12,5 mia. kroner - næsten tre gange det forudsatte beløb.

Det holder ikke

Venstres energipolitiske ordfører Lars Chr. Lilleholt frygter, at dansk erhvervsliv og forbrugerne risikerer at blive belastet af højere afgifter end ventet:

- Det holder ikke. Derfor må energiministeren tage initiativ til at samle forligskredsen bag den nuværende energiaftale. Danske virksomheder bliver ramt på deres konkurrenceevne, fordi virksomhederne i en række af vores nabolande omvendt får gavn af de lavere kvotepriser uden at blive ramt af de højere afgifter. Det økonomiske grundlag under energiaftalen skrider. Jeg opsiger ikke energiaftalen nu, men det her er meget alvorligt. Vi er nødt til at overveje, om der er tiltag i energiaftalen, der bliver for dyre og derfor ikke skal gennemføres, siger Lars Christian Lilleholt og slutter:

- Vi har brug for at give dansk erhvervsliv bedre vilkår, så virksomhedernes konkurrenceevne forbedres, og vi får skabt flere danske arbejdspladser. Ikke det modsatte.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125