23948sdkhjf

Trælaster kræver politiske løsninger

Byggeriet er i en træg periode, hvor politiske initiativer er nødvendige for at sætte gang i hjulene. Det viser ny konjunkturundersøgelse fra Trælasthandlerunionen - TUN
Byggeriet står over for store udfordringer i den kommende tid.

Regeringens udspil til finansloven for 2013 er gevaldigt strammet op, og der er ikke længere udsigter til tilskudsordninger til energirenoveringer, som uden tvivl ville give byggeriet flere opgaver i 2013.

I en ny konjunkturundersøgelse fra Trælasthandlerunionen - TUN “TUNs Øjebliksbillede" giver organisationen en gennemgang af de væsentligste tal indenfor byggeriet. Og ifølge TUN er der klare tegn på, at byggeriet er i en træg periode, hvor politiske initiativer nærmest er et must for at sætte gang i hjulene.

- TUNs Øjebliksbillede viser tydeligt, at byggebranchen fortsat er presset på stort set alle fronter. Vi havde i starten af 2012 forhåbninger om, at branchen ville opleve vækst i 2012, men det har der ikke rigtig været noget af - nærmest tværtimod. Der er desværre heller ikke noget at komme efter i regeringens finanslovsudspil for 2013, som tilbagetrækker en ellers aftalt energirenoveringspakke og nedlægger BoligJobordningen, siger TUN’s adm. direktør Palle Thomsen

Dårlig fatning

Det påbegyndte nybyggeri er i så dårlig fatning og er faldet med over 70 procent fra andet kvartal 2005 til andet kvartal 2012. Så heller ikke her ser det lyst ud for byggebranchen.

Det skinner tydeligt igennem hos landets trælasthandlere.

Ses der tilbage til de glade tider i byggebranchen under højkonjunkturen, ligger den danske omsætning i andet kvartal 2007 på sit højeste målt på årene fra 2000 til 2012, med et salg der ligger hele 32 procent over det niveau, salget befinder sig på i dag.

En ren gyser

Salget i trælasterne har været hårdt ramt af krisen og det kan tydeligt ses i den nedadgående kurve igennem de sidste fem år.

Andet kvartal er oftest der, hvor der bliver handlet mest med trælast, hvilket også kan ses i en vækst på 22 procent fra 1. kvartal til 2. kvartal 2012. Det skyldes normale sæsonudsving, da der typisk er høj aktivitet i denne periode. Men på trods af dette der brug for at råbe vagt i gevær, mener Palle Thomsen.

- Det er tæt på at være en ren gyser, når vi ser på det påbegyndte nybyggeri. Efter min mening bør politikkerne gøre en indsats for at skabe incitamenter for at få befolkningen og erhvervslivet til igen at efterspørge både nybyggeri og renoveringsopgaver. Det vil både skabe arbejdspladser i samfundet og med de nye innovative energiløsninger, der er på markedet vil det også hjælpe på de energimål, regeringen har sat i deres Energiaftale frem mod 2020, siger Palle Thomsen.

Hvad angår de rene Byggemarkeder og værktøjsmagasiner, er de blandt de få, der ikke er direkte påvirket af finanskrisen.

Ses der nærmere på kurven over omsætningen i landets byggemarkeder, er der ikke de store udsving, viser TUN’s konjunkturundersøgelse.

Helt upåvirket har denne del af branchen dog ikke været, hvis der sammenlignes med niveauet før krisen i andet kvartal 2007 med andet kvartal 2012, hvor der kan observeres et fald på 17 procent.

Målt på det sidste år, er salget faldet samlet 11,2 procent. Fra første kvartal til andet kvartal 2012, er der sket en vækst vækst på hele 28 procent som følge af sæsonudsving.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093