Fremtidssikring af 3D
Nye kurser skal styrke arkitektvirksomheder i brug af digitale værktøjer og intelligente legoklodser". P+P Arkitekter havde håbet, at ny ydelsesbeskrivelse havde været mere fremtidssikret
Derfor ligger en af de store udfordringer lige nu i at overbevise bygherren om, at de såkaldte Bygnings Informations Modeller (BIM), en samlet digital 3D-model af et bygningsværk, er pengene værd.
- Rådgivningsbranchen skal være bedre til at fortælle, at bygherren kan få langt større dokumentation for sin kommende drift af bygningen, og bygherren kan få belyst det på et tidligt stadie. Modellerne kan fortælle, hvad en form for boligtype koster, hvis den for eksempel har en bestemt geometri, siger Morten Boesen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Kæmpestort behov
Sammen med Teknologisk Institut (TI) står han bag et nyt procesorienteret kursus i såkaldt GrønBIM med fokus på praktisk og metodisk tilgang til optimal udnyttelse af den nye teknik, til især energisimuleringer.
- Der er et kæmpestort behov lige nu, da vi befinder os i overgangsfasen mellem 2D og 3D, siger Morten Boesen om kurset, der kombinerer TIs ekspertviden med undervisere fra P+P, der kender de både mentale og praktiske udfordringer ved implementering af BIM i arkitektvirksomhederne.
- Danske rådgivningsvirksomheder må kontinuerligt udvikle sig og anvende de digitale værktøjer, som Morten Boesen kalder hjælpeværktøjer, der giver mulighed for at lave analyser, hvor det ikke koster noget at ændre bygningen"
- Det er i princippet som at lege med intelligente legoklodser: Du kan tilknytte en masse data i den enkelte klods, og når den indgår i modellen, har du med andre ord de brugbare data indlejret i modellen. 2D er et fladt stykke papir, men med 3D får du en større forståelse, og det optimerer processen. Det handler om at se det for sig, også for bygherren, og være med til at skabe dialog på et tidligt stadie, men det kræver også, at der træffes vigtige valg tidligere end før, påpeger han.
Kostbare fejl opdages
Morten Boesen kalder det en fejl, at så mange af byggeriets aktører, som for eksempel ingeniører, tidligere kom for sent ind i byggeprocessen.
- Alle skal på banen noget før. Teknologien kører derudad, og der er ikke nogen vej udenom. Tidligere skulle man nærmeste helt ud på byggepladsen, før man kunne se, at noget skulle ændres. Det kan man nu se ved skrivebordet, siger han.
Morten Boesen tilføjer dog, at han i den nye ydelsesbeskrivelse fra BIM havde håbet på endnu mere fremtidssikring.
- Valgene skal tages tidligt for at optimere en proces. Og det lægger den nye skrivelse ikke op til. Det afspejler lidt, at ikke alle er lige villige til at tage den nye teknologi ind. Men det er nok også et generationsspørgsmål, og det kan dette kursus jo blandt andet være med til at tage hånd om.
Han tilføjer, at hans egen ønsketænkning er, at man har alle oplysninger tilgængelige. At man med for eksempel et vindue kan downloade producentens objekt direkte, så leverandørens varekatalog så at sige allerede ligger klar i 3D-objekter.
- Men lige nu handler det om læring af software og især om proces, siger han.
- Der kommer rigtig mange dygtige nyuddannede ud med gode kvalifikationer i brug af software, men det handler også om overblik over det procesforløb, der skal til, siger han.