23948sdkhjf

Energirenovering samler 18 kommuner

Region Syddanmark og 18 kommuner går sammen om energirenovering for 650 mio. kroner
Region Syddanmark og 18 ud af 22 kommuner i regionen er gået sammen om at investere 650 mio. kroner i energirenoveringsprojekter i perioden fra 2014 til 2016.

Investeringerne skal gå til bæredygtige løsninger inden for el, vand og varme og dermed være med til at reducere CO2-udslippet.

- Det er yderst positivt, at der er så massiv opbakning fra stort set alle kommuner i regionen om et fælles samarbejde. En villighed til samlet at investere 650 mio. kroner vil bidrage til den regionale udvikling i form af jobskabelse, eksport og øget omsætning samt bidrage væsentligt til at opfylde vores klimamål. Desuden vil projektet skabe offentlig-privat innovation i forhold til udvikling af de energieffektive teknologier, som efterspørges i markedet, siger regionsrådsformand Carl Holst (V).

Søger EU-støtte

Fællesinvesteringen på 650 mio. kroner betyder, at kommunerne og regionen via EU’s Elena-program kan søge støtte på op til 32 mio. kroner fra Den Europæiske Investeringsbank.

Udviklingskonsulent Birgitte Bagge fra Region Syddanmark forventer, at den endelige ansøgning er afsendt sidst på sommeren, og at støtten vil nå at komme, så regionen og kommunerne kan gå i gang med projektet 1. januar 2014.

Kommunerne bestemmer hver især selv, hvordan de penge, de investerer i energirenoveringsprojektet, skal anvendes.

EU-støtten derimod kan ikke gå direkte til solcelleanlæg eller andre energibesparende tiltag, men skal i stedet bruges på forberedelsesarbejdet, som skal sikre, at kommunerne og regionen får de mest energieffektive tiltag.

- Støttemidlerne kan for eksempel gå til udvikling af fælles værktøj, rådgiverbistand eller til udarbejdelse af fælles udbudsmateriale, forklarer Birgitte Bagge.

Nye løsninger skal frem

Formålet med energirenoveringsprojektet er blandt andet at dele viden og erfaring.

- Projektet skal skabe en synergieffekt. Kommunerne kan udveksle viden og erfaring ved at sætte sig sammen og kigge på, hvordan man løser energirenoveringsopgaverne bedst, siger Birgitte Bagge.

Ifølge Birgitte Bagge går projektet ikke ud på at hælde gammel vin på nye flasker. I stedet skal projektet skabe innovative løsninger:

- Vi skal bygge vejen, mens vi går på den. Ved at samle viden og erfaringer kan der opstå nye gode idéer til nye teknologier og nye værktøjer, siger hun.

Det er ikke kun Region Syddanmark og de 18 deltagende kommuner, der skal have gavn af fællesprojektet. Projektet har også til formål at inspirere private virksomheder og boligejere i regionen til at anvende vedvarende energi i private bygninger. Som eksempel nævner Birgitte Bagge udfordringen med at energirenovere bevaringsværdige bygninger, som er kendetegnet ved at være energislugere.

- Flere kommuner har bevaringsværdige bygninger, og den viden, som projektet eksempelvis bidrager med i den forbindelse, kan de private boligejere også drage nytte af, siger Birgitte Bagge.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.203