Nyt bugtet Rigshospital på vej
Det vil kræve stor sygehusekspertise og fleksibilitet hos alle byggeparter, før det nye Riget kan tages i brug om fire år
Det nye Rigshospital, der skal tages i brug ved udgangen af 2017, hvis det står til Region Hovedstaden, vil blive bygget med ekstra fokus på patientbehov og plejepersonalets hverdag i sengeområderne.
Byggeriet skal understøtte Rigets status som både regionens og hele landets spydspids på sygehusområdet, med mange højt specialiserede afdelinger.
Der bliver, som det fremgik af en stor sygehuskonference hos Region Hovedstaden for nylig, dels opført en ny behandlingsbygning til HovedOrtoCentret og Neurocentret, dels bygget et patienthotel og administrationsbygning samt et parkeringshus. Sammen med den såkaldte Nordfløj, der får 238 ensengs-stuer, 33 moderne operationsstuer, intensivafsnit og ambulatorier bliver det samlede budget på 1,85 mia. kroner.
Fleksibelt
Hvorvidt Rigshospitalets Nordfløj - designet af aarhus arkitekterne og 3XN - om fire år vil ligne de nuværende projekteringsskitser, ligger ikke fuldstændig fast.
Moderne sygehusbyggeri kræver en høj grad af fleksibilitet, og selv om Riget ikke slås med fredede bygninger og de pladsproblemer til trafik, man for eksempel har på Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg, vil der i årene frem blive stillet krav til bevægelighed og fleksibilitet hos alle involverede, fra planlæggende til udførende.
Her vil Region Hovedstaden blandt andet kunne gøre brug af erfaringerne fra Nyt Hospital Herlev, der med Henning Larsens tegnestue som skitserende, følger nogenlunde samme tidsplan, og som Riget planlægger ibrugtagning i 2017.
Allerede nu har det kommende Rigshospital vundet flere priser, i efteråret for bedste hospitalsprojekt ved World Architecture Festival, i kategorien for kommende hospitaler.
Dommerne beskrev Rigshospitalets Nordfløj som et meget logisk design, der ikke kun er funktionelt, men også har en høj arkitektonisk værdi".
Partner og kreativ direktør Kim Herforth Nielsen, 3XN, sagde ved den lejlighed:
- Med Nordfløjen har vi introduceret et nyt formmæssigt greb, som skaber ro omkring sengestuer og operationsområde, samtidig med at det har en effektiv logistik. Det vil gøre det nemt at finde rundt og samtidig give tidsbesparelser for personalet.
Tilpasser sig naboerne
Kim Herforth tilføjer, at der er lagt vægt på at skabe en bygning, som forholder sig til sin placering i det centrale København.
Bygningen er forholdsvis lav mod Blegdamsvej, så den tilpasser sig beboelsesejendommene - de klassiske karrébebyggelser - på denne anden side, og med grønne tage, der betyder, at overgangen til Fælledparken ifølge arkitekterne, kommer til virke meget harmonisk.
Den 76.000 kvm store Nordfløj er karakteriseret ved en serie ver kombineret med en tværgående færdselsakse.
V-strukturen giver rum til fem udvendige atrier, der vil fungere som behagelige opholdsområder. Desuden sikrer bygningens form, at Nordfløjen bliver præget af masser af dagslys og udsyn til Fælledparken.
Ud over det ambitiøse udbygningsprojekt får byggefolkene på Riget også travlt med en omfattende PCB- og asbestsanering til en samlet værdi på mere end 120 mio. kroner.
Som Licitationen - Byggeriets Dagblad skrev i november 2012 omfatter arbejdet vinduesrenovering i tre store betonbygninger omfattende demontering af eksisterende vinduer, asbest- og PCB-sanering, isolering samt levering og montering af nye energirigtige vinduer. Arbejdet forventes gennemført over en syv-årig periode.