Odense indfører kædeansvar
Kædeansvar i Odense Kommunes nye udbudsregler
Kædeansvaret er blot et af flere elementer i en pakke, der skærper arbejdsklausulerne samt udvider muligheden for anvendelse af sociale klausuler,
- Arbejdsklausuler og kædeansvar sætter et værn op om de virksomheder, der opfører sig ordentligt. Stiller vi ikke krav om ordentlige løn- og arbejdsforhold og sikrer os mulighed for at kontrollere det, så hjælper vi de virksomheder, der dumper. Kædeansvar er en hjælp for os, og det er kun et problem for dem, der ikke har tingene i orden, siger Peter Rahbæk Juel (S), rådmand for social- og arbejdsmarkedsforhold.
Partnerskab aflyst
Odense Kommune har i forbindelse med forberedelse af de nye tiltag inviteret arbejdsmarkedets parter til en samarbejdsaftale om indhold og udmøntning af de konkrete ting. Dansk Byggeri meldte dog fra i sidste øjeblik.
- Det skyldes kædeansvaret. Vi kan ikke skrive under på en aftale, hvor der indgår kædeansvar. Det kan ikke være vores ansvar, hvordan en anden entreprenør optræder. Det giver ekstra administration, fordi det jo kræver, at man skal kontrollere sine underentreprenører, siger Claus Larsen, formand for Dansk Byggeri Fyn og direktør i entreprenørvirksomheden Hans Jørgensen & Søn A/S, der ellers bakker op om kommunens andre initiativer med skærpelse af arbejdsklausulen og øget anvendelse af sociale klausuler.
Fornemt papir
I høringssvar advarer blandt andre Dansk Byggeri, Tekniq og DI om, at kædeansvar reelt vil udelukke små og mellemstore virksomheder, fordi det vil få hovedentreprenøren til at kræve bankgarantier af underentreprenører.
Det tror Peter Rahbæk Juel derimod ikke. Han mener, at kædeansvaret i princippet ikke vil betyde noget for det store flertal af virksomheder, som overholder regler og overenskomster.
Søren Folkersen, formand for 3F Bygningsarbejdernes Fagforening i Odense, mener decideret, det er noget sludder.
- Entreprenører betaler ikke for noget de ikke har fået og holder jo penge tilbage, indtil arbejdet er afsluttet, og skulle der opstå en sag, så er der penge til at betale. Argumentet holder simpelthen ikke, siger han.
Søren Folkersen er meget tilfreds med de kommunale initiativer.
- Det er et meget fornemt stykke papir. Kommunen går lige til kanten og udfordrer reglerne. Det er meget flot. Det handler om at sikre sig mod social dumping, men det handler også om initiativer for at få kommunens egne borgere i job. Det er forbilledligt, og mange kommuner vil kunne lære af Odense. Det eneste jeg ærgrer mig over er, at vi ikke kunne blive enige om en partnerskabsaftale. Det ville have været prikken over iet. Det er en kolossal fordel, at vi kan udmønte tingene i fællesskab. Det gør tingene meget nemmere, og jeg håber, at Dansk Byggeri Fyn fortryder sit nej, siger Søren Folkersen.
Sociale klausuler
De nye regler indebærer, at det bliver muligt for kommunen at stille krav om sociale klausuler om lærlinge, ledige, eventuel allerede ansatte, som varetager opgaver, der giver fysisk eller psykisk nedslidning samt personer med varig nedsat arbejdsevne.
De skærpede regler behandles på byrådsmøde i morgen. Venstre og konservative stemte imod, da sagen blev behandlet i økonomiudvalget.